maandag 3 februari 2014

Review: Chaos - Tecnica Mista (Lizard Open Mind, 2013) (Progrock)

De band Chaos werd in 2002 te Treviso, Italië, opgericht en bestaat uit: Andrea Battaglion - sologitaar, Gabriele Bruzzolo - akoestische percussie, samples, elektronische effecten en laptop, Paolo Lazazzara - percussie, Navajo fluit, Selije fluit, zang, duduk en hulu-si, Andrea Oddone Martin - sopraan saxofoon,
Michele Palmieri - sologitaar en basgitaar, Joachim Thomas - keyboards, I-phone en effecten en Stefano Bruzzolo - effecten en live mix.
De band bracht in 2003 hun debuut CD "Quattordicidodicizerodue" uit, gevolgd door "Comme Au Temps Du Chaos" (2005) en "Di Acqua E Di Respiro" (2006), die allemaal via het RES (Registrazioni e Suoni) Records label verschenen.
Hun nieuwe CD "Tecnica Mista", die 11 nummers bevat, verscheen in december 2013 via het Lizard Records label en werd tijdens een optreden op 29 oktober 2011 opgenomen. (luister naar de complete CD via de youtube link onder de recensie)

De CD start met "I", waarin psychedelische experimentele geluiden van percussie, synthesizer en duduk zitten, die in een rustig tempo gespeeld worden en door deze steeds te herhalen, ontaardt dit in een licht hypnotisch ritme, waarbij ook de saxofoon halverwege het nummer een belangrijke rol gaat spelen en het nummer meer de kant van de jazz op gaat.
Vervolgens gaat het nummer naadloos over in "II", waarin de sfeer van de muziek in het begin van het nummer een mystiek oosters karakter uit wasemt, maar ook nu verandert dat door het saxofoonspel in een stukje psychedelische jazz en dit gaat verder in "III", dat door goed gebruik van het instrumentarium spannend en experimenteel klinkt, waarna het vervolgd wordt in "IV", dat uit ritmisch percussiespel bestaat, dat aangevuld met geweldig gitaarwerk het nummer maakt, totdat de saxofoon het weer over neemt en het nummer verder gaat in "V", dat weer uit een stukje jazz muziek bestaat.
In "VI" maakt de band de combinatie van ethno beats en psychedelische muziek en in "VII" laat de band me opnieuw een oosters getint nummer horen, dat door de snelle ritmes swingt als een trein.
Het volgende nummer heet "VIII" en hierin vervolgd de band hun spel met het maken van een mix van experimentele en psychedelische muziek en jazz, waarna ik "IX" te horen krijg en hierin laat de band me een spannend swingend hypnotiserend ritme horen, waarbij ik de neiging om te gaan dansen moet onderdrukken.
Dan volgt "X", waarin de band ook nu weer ethno beats speelt, waarna de band het laatste nummer, "XI", laat horen en hierin speelt Chaos een vrij experimenteel stukje muziek en sluit daarmee de CD op passende wijze af.

"Tecnica Mista" is een fantastische CD, waarin Chaos me mee heeft genomen op hun muzikale reis en ik een schitterende trip van rond de 45 minuten heb mogen ondergaan, die ik iedere muziekliefhebber van harte kan aan bevelen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten