maandag 24 februari 2014

Review: Schnauser - As Long As He Stays Perfectly Still (Fruits De Mer, 2014) (Symfonische Rock)

Schnauser uit Bristol, Engeland, begon in 2005 als een solo project van zanger/sologitarist Alan Strawbridge van de band The Lucky Bishops, die reeds 2 albums via het Woronzow label van Nick Saloman (Bevis Frond) had uitgebracht.
Omdat de opnamen voor hun derde album meer tijd in beslag namen dan voorzien was, begon Alan songs op te nemen voor zijn solo album "Kill All Humans", waarbij hij in eerste instantie alle instrumenten zelf voor zijn rekening nam, maar later bevriende muzikanten inschakelde om hem daarbij te helpen.
"Kill All Humans" verscheen op Bandcamp in april 2005 met medewerking van Marco Rossi - sologitaar op, Lucy Watkins - piano en zang, John Fowle - drums, Anton Barbeau - zang, Buster Cottam - dubbele basgitaar, Geoff Carbis - sologitaar en Luke Adams - drums.
Ook speelde Alan in die tijd nog live met The Lucky Bishops, maar nadat het nieuwe album van de band, uitgebracht door het Australische Camera Obscura label, geen of nauwelijks aandacht kreeg, besloot de band te stoppen.
Aan het eind van 2005 startte Alan, op de zelfde manier als voor zijn eerste solo album, met het opnemen van songs voor zijn solo album "The Sound of Meat" en in die zelfde tijd nam toekomstig Schnauser lid John Fowle 5 drums tracks op voor Alan.
Halverwege 2006 speelde Alan tijdens open-mic avonden te Weymouth zijn solowerk op een 12 snarige gitaar live en in juni 2007 startte de samenwerking tussen hem en zangeres/basgitariste Holly McIntosh, die hem vanaf die tijd tijdens de open-mic avonden te Weymouth bijstond.
Veel van de songs voor het tweede Schnauser album "The Missing Link" werd in 2007 opgenomen, toen Alan in Langton Herring, Dorset, woonde en hij opnieuw het merendeel van de nummers alleen opnam.
Op "The Missing Link", die in september 2009 op Bandcamp verscheen, speelt Holly in 2 nummers basgitaar en zingt en is ook drummer Luke Adams in 1 song te horen.
Alan en Holly verhuisden in september 2008 naar Bristol, om op het huis te passen van drummer John Fowle, die een half jaar naar Ghana was vertrokken en nadat John terug gekeerd was in Bristol, besloot het trio samen live te gaan spelen.
De 2 jaar erna speelde de band regelmatig in en rondom Bristol en aan het eind van 2009 spendeerde de band een hoop tijd in het maken en opnieuw mixen van de nummers voor de CD "The Sound of Meat", die in september 2010 via het Pink Hedgehog label werd uitgebracht met medewerking van Rick Hammond - zang, Simon Swarbrick - strijkinstrumenten, Ben Hodder - sologitaar en Rich Murphy - Trompet.
Het album kreeg goede recensies en de band ging door met hun live optredens in en rond Bristol om de nieuwe CD zoveel mogelijk te promoten.
Ook werkte de band aan nieuw materiaal voor hun volgende CD "Where Business Meets Fashion", die in 2013 via het Bitter Buttons label zou verschijnen en hierop is een nieuw bandlid (sinds februari 2011), Duncan Gammon - keyboards en zang, te horen.
Verder werkten Rob Williams - Cello, Hannah Porter - Viool en Tom McCarthy - Trompet op het album mee als gastmuzikanten.
In september 2012 stopte John Fowle door familie en werk verplichtingen met de banden zijn laatste optreden was tijdens het Figure 8 Festival te Dorset, waarna hij werd vervangen door Jasper Williams, die eerder Alan, Holly en Duncan  onder de indruk had laten komen door zijn spel in de band Chronological Rocks, die ongeveer dezelfde tijd uit elkaar ging, als die waarin John stopte.
In deze nieuwe samenstelling werden de 2 nummers voor de Fruits De Mer 7" single "As Long As He Stays Perfectly Still" opgenomen, die in een gelimiteerde oplage op gekleurd vinyl zijn uitgebracht.

Kant A van de single heet "Astral Traveller" en werd door Jon Anderson van Yes geschreven.
Met dit nummer laat Schnauser horen een fantastisch stukje symfonische rock te kunnen spelen en de zang van Alan en Holly klinkt hierin geweldig, net als de muziek trouwens, die licht progressief van karakter is. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
De B-kant "As Long As He Stays Perfectly Still" is een nummer geschreven door Mike Ratledge en Robert Wyatt van Soft Machine, een band waar de leden van Schnauser grote fans van zijn.
De song is psychedelisch en progressief en deze uitvoering van dit nummer is een zeer getrouwe afspiegeling van het origineel en benadert dit voor bijna 100%, wat zeggen wil, dat dit een schitterende versie is geworden en als ik niet beter wist, zou ik denken, dat ik naar The Soft Machine zat te luisteren.

Schnauser heeft met de single "As Long As He Stays Perfectly Still" 2 waanzinnig goede uitvoeringen weten te maken, die in geen enkele collectie mogen ontbreken en ik zou zeggen: wees er snel bij, want op is op!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten