maandag 3 februari 2014

Review: The Cosmic Dead - EasterFaust (Sound Of Cobra, 2014) (Spacerock)

The Cosmic Dead is een jam rock collectief uit Glasgow, Schotland, waarvan de 2 vaste krachten James T McKay - sologitaar en Julian Dicken - drums zijn, maar verder verschilt de band elke keer van samenstelling.
In april 2011 verscheen de cassette "Psychonaut", waar op 10 nummers te horen zijn, via het Duitse Who Can You Trust? Records, een collectie van vroege jams, repetitie opnamen en diverse andere opnamen, die tussen februari en december 2010 gemaakt werden met Josh Longton - basgitaar, Joseph Quimby - Synthesizer (track 4 & 9) en Omar Aborida - zang (track 2).
In augustus 2012 verscheen de nieuwe Cassette "The Exalted King" in een beperkte oplage via het Canadese label Dub Ditch Picnic.
Hun debuut album "The Cosmic Dead", waarop 4 lange nummers staan, is in een gelimiteerde oplage in 2012 van 500 stuks op CD heruitgebracht door Paradigm Records en in 2013 verschenen: "Live At The Note", dat 3 nummers bevat, via Stabbed In The Back Records, "Inner Sanctum", waarop 4 nummers staan,als gelimiteerd cassette album C80 via Evil Hoodoo Records en "Orbiting Salvation", met daarop 4 nummers, als MP3 album en dit is een eigen uitgave van The Cosmic Dead.
Het nummer "Djamba", dat ook op de CD "Live At The Note" staat, is in 2013 opnieuw uitgebracht, maar deze maal als split LP met "The Wizard And The Seven Swines" van Pigs, Pigs, Pigs, Pigs, Pigs, Pigs, Pigs, een band uit Newcastle, Engeland en hun nieuwe LP "EasterFaust" uit 2014, die door Sound Of Cobra uitgebracht wordt, verschijnt in een beperkte oplage van 400 stuks, die op 180 gram bruin marmer gekleurd vinyl geperst is.
De muzikanten, die op deze LP spelen zijn: James T McKay - sologitaar, Julian Dicken - drums, Omar Aborida - basgitaar en Lewis Cook - synthesizers.

Het album bevat slechts 1 nummer, dat in 2 delen gesplitst is, doordat de plaat omgedraaid moet worden.
"EasterFaust Pt.1", dat bijna 23 minuten duurt, kent een rustig begin, waarin ruimtelijke geluiden mijn gehoorgang vullen en me meteen al in een lichte staat van trance brengen, maar na zo 10 minuten gespeeld te hebben, besluit de band het tempo te verhogen en gooit ook het ritme om, waardoor er een swingend spacerock nummer in de stijl van de muziek van Hawkwind ontstaat, dat met vrij hoge snelheid gespeeld wordt en me , mede door het hypnotiserende ritme, in een andere staat van bewustzijn brengt.
Het nummer gaat verder op de B-kant, die bijna 20 minuten duurt en heet dan vanzelfsprekend "EasterFaust Pt.2".
Het ritme hierin is nu iets verandert en ik hoor de band steeds verder uitfreaken, waardoor het nummer meer naar de hardrock neigt en een scheurend gitaarspel de boventoon voert, dat ondersteund wordt door de basgitaar en drums.
De laatste minuten van het nummer schakelt de band weer heel even over naar het maken van rustig gespeelde ruimtelijke geluiden, om opnieuw met volle  snelheid het nummer te vervolgen en op deze manier te eindigen.

Na beluisteren van "EasterFaust", waarin ik in één lange trip heb gezeten, waaruit ontsnappen onmogelijk was en ik ontzettend genoten heb, kan ik maar tot één conclusie komen en dat is, dat dit een geweldige ervaring was, die ik iedere spacerock liefhebber van harte kan aanraden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten