maandag 1 december 2014

Review: Vespero - Cello Liventures (In Memory Of Vladimir Belov) (RAIG, 2014)

Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar,
synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektonica en Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron.
Nadat Vladimir Belov - cello, Vespero had bijgestaan op de CD "Droga", speelde hij ook live met de band mee en daarvan zijn opnamens gemaakt, die nu, na de plotselinge dood van Vladimir op 7 juni 2014, als download verkrijgbaar zijn onder de naam "Cello Liventures (In Memory Of Vladimir Belov)", waarbij de totale opbrengst van het album naar de familie Belov gaat. 
Als gastmuzikant is Andrey Petrov - sologitaar en effecten van de band GDeVA te horen in 2 nummers (5, 6).

"Cello Liventures (In Memory Of Vladimir Belov)" start met "Percious", waarin ik een schitterend progressief rock nummer te horen krijg, dat met rustig cello spel begonnen wordt, maar halverwege meer vaart krijgt en een genot is om naar te luisteren.
Daarna volgt "Lieutenant's Dream #1" en hierin laat de band me genieten van een fantastisch progressief nummer, waarin enkele uitstekende tempowisselingen zitten en het cello spel van Vladimir het nummer extra kracht geeft.
Dan schotelt de band me "Inna's Burst In Tears" voor, dat een rustig begin kent, maar gaandeweg een sneller tempo krijgt en in dit nummer speelt de band een geweldig symfonisch rock nummer, dat gevolgd wordt door "Seagulls Sing", waarin ik opnieuw zo'n schitterende mix van symfonische en progressieve rock, met daarin enkele uitstekende tempowisselingen, te horen krijg.
In "Winter Song", dat ook nu weer in een langzaam tempo begonnen wordt, speelt Vespero een heerlijk stukje geïmproviseerde progressieve rock, waarin lichtelijk oosterse invloeden te horen zijn, terwijl ook het experimentele niet geschuwd wordt.
Met het volgende nummer, "Meganism" krijg ik een geweldig swingend progressief rock nummer te horen, waarin de band er lustig op los experimenteerd en hierin krijgt ook Vladimir weer de ruimte om zich te laten gelden, middels prima cello spel.
Het laatste nummer van het album heet "Lieutenant's Dream #2" en hierin start de muziek licht experimenteel en ruimtelijk in een rustig tempo, dat langzaam wordt opgevoerd en psychedelische invloeden bevat, waarna de band het tempo nog iets verder omhoog brengt en er een fantastisch symfonisch spacerock nummer ontstaat, dat een licht hypnotiserend ritme heeft.

Vespero heeft me met het geweldige album "Cello Liventures (In Memory Of Vladimir Belov)" opnieuw bewezen één van de beste bands in hun genre te zijn en ik kan deze digitale download dan ook voor de volle 100% aanraden aan liefhebbers van symfonische en progressieve rock; een meesterwerk! (luister naar het album via de link onder de recensie)
http://raig.bandcamp.com/album/vespero-cello-liventures-in-memory-of-vladimir-belov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten