maandag 18 mei 2015

Review: Squadra Omega - Altri Occhi Ci Guardano (Sound Of Cobra / Macina Dischi, 2015) (Progressieve Rock)

Squadra Omega werd in 2009 te Veneto, Italië opgericht als kosmisch psychedelisch improvisatie collectief en bestaat tijdens optredens en muziekopnames elke keer in een andere formatie.
Sinds hun ontstaan bracht de band al diverse CD's LP's en MP3's uit, waarvan “Rennes Le Chateau” uit 2009 de eerste was en deze MP3 werd via het Vuoto Netlabel als gratis download verstrekt, waarna dat zelfde jaar de gratis download MP3 “Tenebroso” via Clinical Archives Netlabel verscheen, evenals de eenzijdig bespeelbare 12" vinyl versie van dit nummer, dat door Holidays Records werd uitgebracht.
In 2010 verschenen de eenzijdig bespeelbare 12"vinyl uitgave “Live at Outside Inside” (Xhol Recordings), de LP “Squadra Omega" met als bonus een eenzijdige 7"single (Holidays Records) en de CD “Squadra Omega", waar de single niet op staat (Boring Machines), gevolgd in 2011 door de 10" vinyl EP "Le Nozze Chimiche", evenals de CD uitgave hiervan, die beide door het Macina Dischi label zijn uitgebracht.
De band bracht iets meer dan een jaar in hun analoge kelder "Outside Inside Studio" door, waarbij 3 nieuwe albums werden opgenomen, die in 2015 verschijnen.
De eerste daarvan is de vinyl LP "Il Serpente nel Cielo”, die via Holidays Records is uitgebracht en gevolgd wordt door de LP “Lost Coast Soundtrack”, waar een DVD bijgevoegd zit (Boring Machines) en als laatste de 2LP "Altri Occhi ci Guardano”, die via het Sound of Cobra/Macina Dischi label verschijnt en in een beperkte oplage van 600 stuks wordt uitgebracht.

Squadra Omega, bestaat op de 2LP "Altri Occhi ci Guardano”, die 9 nummers bevat, uit 3 leden, die me als eerste nummer "Il Buio Dentro" voorschotelen en hierin krijg ik een heerlijk rustig experimenteel instrumentaal nummer te horen, waarin jazz invloeden de boventoon voeren.
Daarna hoor ik "Sospesi Nell' Oblio" en daarin laat de band me genieten van een schitterend swingend hypnotiserend krautrock nummer, dat progressieve rock en surf invloeden bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door het laatste nummer van kant-A "La Nube Di Oorth", waarin de band me een geweldig licht hypnotiserend experimenteel psychedelisch nummer voorschotelt.
Kant-B start met "Il Labirinto"  en in dit bijna 13 minuten durende nummer, krijg ik een fantastisch stukje hypnotiserende progressieve rock te horen, waarin invloeden van krautrock, jazz en experimentele rock zitten en dat in een gemiddeld tempo gespeeld en afgesloten wordt met Afrikaanse klanken, die in het begin van het volgende nummer "Sepolto Dalle Sabbie Del Tempo" verder gaan, waarna de band me een lekker in het gehoor klinkend swingend rock nummer laat horen met invloeden uit funk, soul, krautrock en progressieve rock, waarbij het hypnotiserende ritme niet vergeten wordt.
Op kant-C hoor ik de band met een mooi rustig nummer spelen, getiteld "Hyoschamus", waarbij de hoofdrol voor de akoestische gitaar is, waarna "Il Grande Idolo" volgt en hierin begint de band met een stukje free jazz, dat langzaam over gaat in een fantastisch progressief rock nummer met een hypnotiserend dansbaar ritme en folk invloeden, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Vervolgens is het tijd voor kant-D en laat de band me genieten van het titelnummer "Altri Occhi ci Guardano", dat met jazz klanken start en langzaam verandert in een progressief jazz rock nummer met een licht hypnotiserend ritme, dat naar het einde toe iets meer free jazz bevat en in het laatste nummer van de 2LP, Le Rovine Circolari" krijg ik een heerlijk rustig nummer te horen, dat op een akoestische gitaar gespeeld wordt.

Squadra Omega heeft me met "Altri Occhi ci Guardano” weten te verrassen op een geweldige 2LP, die vol variatie zit en het beluisteren meer dan waard is en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen aan een ieder, die van progressieve rock houdt, maar ook aan hen die in jazz, krautrock en psychedelische muziek geïnteresseerd zijn.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten