zondag 21 januari 2018

Review: Tautologic - Re Psychle (Turtle Down Music, 2018) (Pop)

Tautologic werd in 1997 te Chicago, Illinois, Amerika, opgericht door Ethan Sellers - zang, sologitaar en keyboards en Pat Buzby - drums en enkele vrienden van de universiteit van Chicago.
Vanaf 1998 begon de band optrdens te doen en nummers op te nemen, waarna in 2000 hun debuut CD "West Is North, East Is South" verscheen, die goede kritieken kreeg in zowel Amerika als Europa.
In 2002 verscheen hun tweede album "The Basement Sessions", dat meer funk invloeden bevat en waarin voor het eerst een sologitaar gebruikt werd.
vervolgens werd tussen 2005 en 2007 het album "Re:Psychle" opgenomen, maar door financiele problemen bleef de CD 10 jaar lang op de planken liggen.
Doordat de meeste bandleden hun studie afmaakten en verhuisden naar andere staten, vormden Sellers en Buzby een nieuwe band.
Zo kwamen Nathan Britsch - basgitaar, Chris Greene - saxofoon, Emily Albright- viool en zang en Jay Montana - sologitaar bij band, terwijl op de CD "Re:Psychle" ook bijdragen van voormalig bandleden Aaron Weistrop - sologitaar, Jeff Yang - viool en Jennifer Justice - zang te horen zijn en Nick Photinos - cello en Michael Maccaferri - klarinet als gast muzikanten meespelen.

Het album, dat op 18 januari 2018 via het Turtle Down Music werd uitgebracht, bevat 10 nummers en begint met "Loud Shoes" en daarin hoor ik de band het nummer met een mooie ietwat trieste ondertoon starten, maar na korte tijd verandert de muziek en krijg ik een song voorgezet, die theater, funk, rock en experimentele invloeden bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Not If But When", waarin de band een mix van pop, funk en rock speelt, die diverse tempowisselingen heeft.
Daarna volgt "The Admiral", een vrij rustige pop song die met een triest klinkend viool spel begeleid wordt en langzaam iets meer vaart krijgt, om tegen het einde terug te keren naar de begin tonen van het nummer, waarna de band me "The Professor" voorschotelt en hoor ik hen een uitstekende pop song spelen, waarbij het tempo niet erg hoog is en de muziek een mix is van psychedelische muziek, progressieve pop en klassiek.
In "On Your Left"speelt de band een dansbare mix van reggae, ska, pop en exotische muziek, die een aanstekelijk ritme bevaat en in "The Choirboy" schotelt Tautologic me een swingende uptempo pop song voor, die zeer dansbaar is en halverwege tijdelijk rustiger wordt, om kort daarna weer terug te keren naar het uptempo, waarna de band dit nogmaals herhaalt en tot het einde in een rustig tempo blijft spelen.
Dan volgt "Coltrane Supermarket", dat met experimentele jazz start, om na 10 seconden over te gaan in een heerlijke aanstekelijke pop song, waarna "The Whistler" volgt en de band me laat genieten van een uitstekende mix van folk en pop, waarbij het moeilijk is om niet in beweging te komen.
Vervolgens hoor ik "The Gospel Lady", een prachtige, vrij rustige, pop song, die gevolgd wordt door "Osaka Garden", een lekker in het gehoor klinkende pop song, die met politie sirenes begint en met ganzen eindigt.

"Re: Psychle" van Tautologic is een prima album, dat uitstekende muziek bevat en ik kan deze schijf dan ook aanraden, aan iedere liefhebber van pop muziek in het algemeen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten