maandag 8 januari 2018

Review: Orson Hentschel - Facades (Denovali Records, 2018) (Elektronisch / Krautrock)

Orson Hentschel is een Duitse producer en componist uit Düsseldorf, die op jonge leeftijd klassieke piano leerde spelen.
Tegenwoordig componeert hij hoofdzakelijk elektronische, experimentele en film muziek en is sterk beïnvloed door de minimale muziek van Steve Reich, wat in zijn composities terug te vinden is.
Ondanks het feit, dat Hentschel een klassieke muziek opleiding deed, is dat niet in zijn werk het geval, want zijn technieken zijn verre van traditioneel en hij gebruikt voorbeelden van muziek, die in allerlei muziek voorkomt, waarbij hij samples haalt uit: soundtracks, internet, film audio tracks, muziek albums en geluid bibliotheken, die hij tot een nieuw geheel maakt, maar ook gebruikt hij zang uit de late middeleeuwen.
Hentschel ziet zichzelf daarom niet als componist, maar als multimedia artiest en zijn optredens zijn gebaseerd op een samenwerking van muziek, licht, mist en visuele effecten, waarbij hij live bijgestaan wordt door drummer Lukas Baumgart.
Zijn debuut album "Feed The Tape", waarop 8 nummers staan, werd op 26 februari 2016 via het Denovali Records label als digipack CD en op vinyl als 2LP uitgebracht, waarna in juni 2017 het album "Electric Stutter" in een beperkte oplage van 150 stuks op 180 gram zilverkleurig vinyl en als CD en digitale download volgde en op 26 januari 2018 verschijnt de EP "Facades" via dat zelfde label als CD, 10" vinyl EP en als digitale download.
Vermeldenswaardig is dat de oorspronkelijke Duitse tekst van Orson bij de nummers in het Koreaans door Danhee Joe vertaald werd en tevens op de plaat wordt  gesproken.

De EP telt 2 nummers, waarvan "Facade I" het eerste is en daarin hoor ik Orson een schitterend elektronisch nummer spelen, dat diverse tempowisselingen en invloeden uit krautrock en industriële muziek bevat, waarbij de stem van Danhee Joe voor de nodige rust zorgt (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie), waarna het nummer een vervolg krijgt in "Facade II" en hij me een geweldig elektronisch stuk muziek voorschotelt, waarin Danhee opnieuw met haar warme stem voor de nodige rust in het nummer zorgt en Orson me op een verrukkelijke hypnotiserende mix van krautrock, dance en industiële muziek trakteert, die langzaam aan steeds heftiger wordt en in een zodanig dansbaar ritme wordt gespeeld, dat stil zitten geen optie is.

"Facades" van Orson Hentschel bevat 2 fantastische nummers, waarvan ik met volle teugen van heb genoten en Orson me van begin tot einde in de ban van zijn muziek heeft gehouden en ik kan dit meesterwerkje dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van dit genre houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten