zaterdag 30 december 2017

Review: Cymbeline - 1965-1971 (Guerssen Records, 2017) (Psychedelisch)

Cymbeline (ook wel bekend als Motala Ström en W&J) werd halverwege de jaren 60 te Norrköping, Zweden, opgericht door Michael Journath en Anders Weyde, die elkaar in 1965 ontmoetten en ze begonnen met behulp van enkele vrienden nummers op te nemen in Anders kleine thuis studio.
Omdat ze het beu waren om covers te spelen, besloten ze eigen nummers op te nemen, waarbij ze gebruik maakten van experimentele zaken zoals: arm leuningen van stoelen als percussie, het geluid van zeemeeuwen en andere vogels, een elektrische coctail mixer en geÏmproviseerde teksten.
Deze opnamen werden geregistreerd onder de naam "Images" en in de periode 1965-1971 werden diverse nummers opgenomen, die bedoeld waren voor een LP.
In 1970 voegde Ulf Ryberg zich bij het duo en in 1971 verscheen hun eerste en enige 7" vinyl single "New York” / "Sixth Image", waarna er in dat jaar meer  nummers voor een LP werden opgenomen in de Europafilm Studios te Stockholm, maar helaas ging de band uit elkaar en bleven de opnamen op de plank liggen.
Op 16 november 2017 heeft het Guerssen label deze LP alsnog weten uit te brengen onder de naam "1965-1971" en deze is zowel op vinyl en CD verschenen en tevens als digitale download uitgebracht.

Het album, dat 15 nummers bevat, start met "Third Image" en daarin hoor ik de band een fantastische garagerock spelen, die diverse experimentele elementen en psychedelische invloeden heeft (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Mittuppslag", een swingende, in het Zweeds gezongen, rock song met funk en soul invloeden, die zeer dansbaar is.
Dan volgt "Motala Ström", waarin de band me een lekker in het gehoor klinkende dansbare song voorschotelt, die een licht hypnotiserend terug kerend ritme heeft, dat op piano gespeeld wordt, waarna "Flicka" ten gehore gebracht wordt en ik een schitterende rustige licht psychedelische song voorgezet krijg, die halverwege verandert in een swingend jazz nummer.
In "Stolta Vingar" speelt de band een prachtige melodische licht psychedelische song in een niet al te hoog tempo en in "Strax Nedanför Tornen" begint de muziek met swingend ritme, dat na enkele minuten verandert en ik tijdelijk een rustiger stuk te horen krijg, waarna de band terug keert naar het maken van swingende rock, om hetzelfde nogmaals te herhalen en het nummer rustig te eindigen.
Daarna volgt de single "Sixth Image", waarin ik Cymbeline een verrukkelijke rustige song hoor spelen, die psychedelische invloeden bevat en gevolgd wordt door "Fifth Image", een fantastische psychedelische song, die wisselende tempo's en ritmes heeft en tevens een stuk gesproken tekst bevat.
Vervolgens speelt de band een geweldige swingende psychedelische beat song in de stijl van Amerikaanse bands, getiteld "Look At The Stars", waarna ik "Imagination" voorgezet krijg en daarin laat de band me genieten van een vrij rustige licht psychedelische song.
Dan krijg ik "Ur Asfalt Ropar Rösterna" te horen en hierin speelt de band een prachtige rustige pop song, die in het Zweeds gezongen wordt, om gevolgd te worden door de single "New York", waarin ik een vrij commercieel nummer hoor met lichte psychedelische invloeden em tevens van Creedence Clearwater Revival.
Verder hoor ik "Mary Anne", een mooie rustige pop song, "Vinden Viskar Mary", een prima cover van "The Wind Cries Mary" (Jimi Hendrix) en "Stolta Vingar II", een schitterende licht progressieve rock song, die subtiele tempowisselingen heeft.

"1965-1971" van Cymbeline bevat 15 heerlijke nummers, die de tand des tijds prima doorstaan hebben en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen aan hen, die van jaren 60 en van psychedelische muziek houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten