zondag 3 december 2017

Review: Downes Braide Association - Skyscraper Souls (X2X Records, 2017) (Melodische Poprock)

Zanger, synthesizer speler, pianist, tekstschrijver en producer Chris Braide, werd op 6 februari 1973 te Padgate, Warrington, Engeland, geboren en heeft zijn thuisbasis tegenwoordig in Los Angeles, Amerika.
Hij schreef en produceerde onder andere voor sterren als Britney Spears, Beyonce, Christina Aquilera, Afrojack, Marc Almond, Lana Del Rey, Paloma Faith en David Guetta Sia.
Progrock legende Geoff Downes, die op 25 augustus 1952 te Stockport, Cheshire, Engeland werd geboren, speelde keyboards in The Buggles, Asia en Yes.
Tijdens een reünie show van The Buggles in 2010 te Londen, ontmoetten Chris en Geoff elkaar voor het eerst en besloten te gaan samenwerken.
Het resultaat daarvan was het album "Pictures Of You", dat in 2013 verscheen en in 2015 gevolgd werd door hun tweede album "Suburban Ghosts", dat door het Cherry Red Records label is uitgebracht.
Hun derde album heet "Skyscraper Souls" en verscheen 17 november 2017 via hun eigen label X2X Records.
Op dit album, dat 8 nummers bevat, doen Patrick Howley - sologitaar (1 nummer), Matthew Koma - zang (1 nummer), Barney Ashon Bullock - verteller, Elijah and Sasha Braide - zang (4 nummers), Matt Bourne Jones - trompet, David Longdon (Big Big Train) - zang en dwarsfluit (1 nummer), Tom Bowness - achtergrond zang (1 nummer), Andy Partridge (XTC) - achtergrond zang, sologitaar, akoestische gitaar, mandoline en bellen (4 nummers), Marc Almond (ex-Soft Cell) - zang (1 nummer) en Kate Pierson (B532s) - zang (1 nummer) als gastmuzikanten mee, terwijl het hoes ontwerp van Roger Dean is.
De band op dit album bestaat behalve uit Geoff en Chris uit: Dave Colquhoun - sologitaar, Andy Hodge - basgitaar en Ash Soan - drums.

"Skyscraper Souls" begint met "Prelude", waarin de band me een prachtige rustige melodische pop song voorzet, waarna ik 18 minuten lang naar het titelnummer "Skyscraper Souls" mag luisteren en daarin een lekker in het gehoor klinkende swingende song te horen krijg, die enkele prima tempowisselingen bevat, die het nummer spannend houden.
Daarna hoor ik het mooie rustige "Glacier Girl" met een hoofdrol voor de piano en hierna krijg ik "Angel On Your Shoulder" voorgeschoteld, waarin de band een uitstekende melodische pop song ten gehore brengt, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een dansbaar ritme heeft.
In "Tomorrow" speelt Downes Braide Association een vrij rustig nummer, dat invloeden uit folk en symfonische rock bevat en een aanstekelijk ritme heeft en in "Lighthouse" schotelt de band me een opnieuw een dansbare melodische song voor, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, dat net over de helft van de song iets meer vaart krijgt.
"Skin Deep" is een schitterend rustig nummer, dat enkele subtiele tempowisselingen heeft, "Darker Times" begint met gesproken tekst, die na ongeveer een minuut over gaat in een fantastische melodische song en "Finale" is een kort symfonisch stukje, waarin de band terug keert naar het begin van het album en een stuk tekst uit "Skyscraper Souls" ten gehore brengt.

"Skyscraper Souls" van Downes Braide Association is een uitstekend album, dat vol prachtige melodische nummers staat en ik kan deze schijf dan ook aanbevelen aan hen, die van dit genre en de betere pop houden (luister naar gedeeltes van de nummers via de soundcloud link onder de recensie).

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten