maandag 15 januari 2018

Review: Waelder - Non Places (Denovali Records, 2018) (Elektro / Industrieel)

Waelder werd in 2012 opgericht door Moritz Nahold - cello, saxofoon, synthesizer en drums uit Wenen, Oostenrijk en Jan Preissler - solo- en basgitaar, mandoline, piano, doedelzak en zang uit Berlijn, Duitsland en bij hun live shows worden ze regelmatig bijgestaan door diverse visuele artiesten.
Op 1 januari 2013 bracht het duo hun eerste EP "Firn" uit als digitale download en op 10 april 2015 verscheen hun debuut album "Anachronie" als 2LP, CD en als digitale download via het Kreismusik label.
Het tweede album van de band, "Non Places", verschijnt 26 januari 2018 via het Denovali Records label op LP, CD en als digitale download en werd op diverse tijden en locaties te Berlijn en Wenen opgenomen.

Het album bevat 8 nummers en begint met "Iolanta", een geweldige mix van avant garde, elektro en industrieële muziek, die swingt en een licht hypnotiserend ritme heeft.
In "Omr" speelt Waelder opnieuw een dansbare mix van industriële muziek en elektro, die diverse tempowisselingen bevat en in "Ivory" krijg ik een vrij duister klinkend stuk industriële muziek voorgezet.
Dan hoor ik "Dybuk" en ook dit is een vrij zwaar klinkend nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en lichte avant garde invloeden bevat en wordt gevolgd door "Sdfs", een soundscape, die lichtelijk psychedelisch over komt, enigszins vals lijkt te klinken en in een rustig tempo gespeeld wordt.
Daarna zet Waelder me "& Found" voor, dat in een rustig tempo start, om na enkele minuten meer snelheid te krijgen en in een heerlijke mix van ambient en pop te veranderen, die abrupt eindigt, waarna "Every Child May Joy To Hear" volgt en ik een uitstekend stukje ambient voorgeschoteld krijg, waar een korte onderbreking in zit.
Het album wordt afgesloten met "Loss", waarin de band een dansbare mix van industriële muziek en soundscapes ten gehore brengt, die enkele tempowisselingen heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie).

"Non Places" van Waelder is een prima album, dat ik iedere liefhebber van industriële muziek, elektro en avant garde kan aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via  www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten