maandag 30 november 2020

Review: The Galileo 7 - Decayed (Fools Paradise Records, 2020) (Beat)

Allan Crockford - zang en sologitaar richtte in 2009  de band The Galileo 7 op, die naar een episode van Star Trek is genoemd.
Hij was eerder actief in andere bands en enkele daarvan zijn: The Solarflares, The Prisoners, JTQ en Thee Headcoats en hij maakt ook deel uit van de band Graham Day & The Forefathers.
Samen met Viv Bonsels - orgel en zang, Mole Brooks - basgitaar en zang en Russ Baxter - drums vormde hij de eerste formatie van The Galileo 7, die uit Medway, Londen, Engeland komt en tegenwoordig bestaat uit: Allan Crockford - zang en sologitaar, Viv Bonsels - orgel en zang, Paul Moss - basgitaar en zang en Mole Brooks - drums en zang.
The Galileo 7 bracht diverse albums uit.
In 2010 was dat "Are We Having Fun Yet?" via Misty Lane Records en in 2012 "Staring At The Sound" via State Records, waarna "False Memory Lane" uit 2014 op het eigen Fool's Paradise label verscheen en deze werd zowel op vinyl, als op CD en als download uitgebracht, waarbij opgemerkt kan worden, dat de bij vinyl versie een CD met 3 nummers, die niet meer op de LP pasten, is bijgevoegd, plus een download code.
De band heeft in 2015 een nieuwe single gemaakt, getiteld "One Lie At A Time" / "The God Of Gaps", die 16 maart via het State Records label in een gelimiteerde oplage van 500 stuks verscheen, waarvan de eerste 250 exemplaren vergezeld gingen van een CD met daarop de nummers van de single plus een exclusieve extra song, die nergens anders op staat.
Ook de nieuwe 7" vinyl single "Cruel Bird", die een dubbele A kant heeft, is 28 maart 2016 via het State Records label uitgebracht in een beperkte oplage van 500 stuks, waarvan de eerste 200 exemplaren op paars vinyl zijn geperst, die alleen via de band zelf of via State Records verkrijgbaar zijn en tevens is vermeldenswaardig, dat de single in mono is verschenen.
Tijdens de opnames voor de single, speelde de band ter opwarming diverse oudere nummers en wisten daarbij onmiddellijk, dat ze deze eveneens zouden gebruiken. Het resultaat daarvan is te horen op de CD "The Live-O-Graphic Sessions", die 24 januari 2016 in de Barker's Lithographic Printers, te Rochester, werd opgenomen en net als de single 28 maart 2016 via het Fools Paradise Records is verschenen.
Hun album "Tear Your Minds Wide Open" werd 10 november 2017 door het Damaged Goods label in een beperkte oplage van 300 stuks op vinyl uitgebracht en bevat tevens een gratis CD, waarop een extra exclusief nummer staat en tevens verscheen het album als digitale download.
Op 26 april 2019 verscheen de 7" mono single "Too Late" / "The World Looks Different Today" in een beperkte oplage van 500 stuks via State Records, als voorloper van hun album "There Is Only Now", dat in juni 2019 door Damaged Goods Records werd uitgebracht en vermeldenswaardig is verder, dat dit de eerste plaat is, dat alle bandleden in één of meerdere nummers zingen.
De band viert in 2020 hun 10 jarige bestaan middels hun album "Decayed", dat 22 november 2020 via Fool’s Paradise Records in een beperkte oplage van 250 stuks als LP is uitgebracht bevat 10 nummers.
Vermeldenswaardig is verder, dat 2 nummers in de oude bezetting uit 2013 met Russ Baxter zijn opgenomen, terwijl de rest van de nummers in de huidige bezetting gespeeld wordt en het bonus  nummer niet op de LP staat.

Het album, dat inclusief het extra nummer, uit 11 covers bestaat, begint met "The Day The World Turned Dayglo" (X-Ray Specs), waarin de band een schitterende progressieve pop song ten gehore brengt, die invloeden van bands uit eind jaren 70, begin jaren 80 heeft en een dansbaar ritme bevat en gevolgd wordt door "Him Or Me" (Paul Revere And The Raiders), een geweldige swingende jaren 60 gerelateerde beat song.
Daarna volgen "Paper Dolls" (The Nerves), een uptempo poprock song, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft, "Tattoo", een prima eigentijdse cover uitvoering van dit nummer van The Who en "Reynard The Fox" (Julian Cope) (bezetting 2013), een fantastische aanstekelijke psychedelische progressieve pop song, die de sfeer van eind jaren 60, begin jaren 70 oproept.
Op kant B start The Galileo 7 met "Astronomy Dominee" (Pink Floyd) en hierin krijg ik een verrukkelijke psychedelische song voorgeschoteld, die het origineel sterk benadert, in "Tinker Tailor" (The Yardbirds) zet de band me een uitstekende swingende progressieve uptempo jaren 70 song voor, die subtiele tempowisselingen heeft en in "Circle Sky" (The Monkees) laat de band me genieten van een snelle jaren 60 gerelateerde rock song, waarbij stil zitten geen optie is en me in beweging brengt.
Dan volgen "Send Me A Postcard" (Shocking Blue), waarin de band een iets snellere versie van dit nummer speelt, die geweldig klinkt, "Kingdom Of Love" (Robyn Hitchcock), een heerlijke swingende uptempo rock song, waarbij het moeilijk is om niet in beweging te komen en het bonus nummer "Glow Girl" (The Who) (huidige bezetting), waarin de band laat horen sterk door deze band beïnvloed te zijn door een fantastische uitvoering van deze song te spelen.

"Decayed" van The Galileo 7 is een schitterende plaat, die vol geweldige covers staat, waar ik enorm van genoten heb en ik kan iedere jaren 60 en 70 liefhebber deze schijf van harte aanbevelen.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten