maandag 14 december 2020

Review: Eraldo Bernocchi, Hoshiko Yamane - Mujo (Denovali Records, 2020) (Avant Garde / Krautrock)

De Italiaanse dub producer Eraldo Bernocchi (gitaar), die in de negentiger jaren onder vele aliassen begon, werkte in het verleden samen met grootheden als Bill Laswell, Tashinori Kondo, Colin Edwin, Mark Stockhausen, Mick Harris, Harold Budd en Thomas Fehlmann.
Hoshiko Yamane (viool en elektronica), die in Osaka, Japan geboren werd, woont tegenwoordig in Belijn, Duitsland en speelt sinds 2011 in de band Tangerine Dream, maar ook brengt ze sinds 2014 solo albums uit.
De samenwerking tussen deze 2 muzikanten resulteerde in het album "Mujo", dat 8 nummers bevat en op 11 december 2020 via Denovali als LP, als CD en als digitale download werd uitgebracht.

Het album start met "Floater", waarin  het duo een geweldig duister avant garde nummer in een niet al te hoog tempo ten gehore brengt, dat een terugkerend ritme bevat en bij tijd en wijle hemelse zang heeft en dit wordt gevolgd door "Future Sons", een fantastische mix van krautrock, industriële en mysterieuze Oosterse muziek, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld, een licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft en dansbaar is.
Daarna volgen "Dance Zero", een heerlijke mix van avant garde, klassiek klinkende muziek en een terugkerend ritme, dat in een vrij rustig tempo wordt gespeeld (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en "Hokorobi", een uitstekend zwaar nummer, dat eentonige klanken bevat en iets voor de helft van het nummer in een stuk krautrock verandert, dat een lichte trance teweeg brengt.
In "Phenomenon" zetten Eraldo Bernocchi en Hoshiko Yamane me een verrukkelijk eentonig rustig nummer voor en in "Fall" krijg ik opnieuw zo'n schitterend stuk avant garde te horen, dat een zwaar terugkerend ritme en een vrij rustig tempo heeft, waardoor de muziek hypnotiserend werkt.
Verder volgen "Endure", eveneens een traag zwaar nummer, dat trieste gevoelens en post-apocalyptische beelden oproept en "Muga" en hierin speelt het duo een puike uptempo mix van avant garde, krautrock en licht hypnotiserende terugkerende ritmes, waarbij stil zitten geen optie is. 

Eraldo Bernocchi & Hoshiko Yamane hebben me met "Mujo" van begin tot einde in de ban van hun fantastische muziek gehouden en ik kan deze meesterlijke schijf dan ook sterk aanraden aan elke liefhebber van zowel avant garde als krautrock.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten