zondag 20 juni 2021

Review: De Press - Block To Block (Apollon Records, 2021) (New Wave / Ska)

De Press uit (Oslo), Noorwegen en (Lablonka) Polen bestond in begin jaren 80 uit Andrej Nebb - zang en basgitaar, Jørn Christensen - sologitaar en Ola Snortheim - drums en percussie.
De band bracht in 1981 hun debuut album "Block To Block", waarop 14 nummers staan, via Siberia Music als LP uit, waarna de band uit elkaar ging, maar niet voordat hun tweede album opgenomen was en dit verscheen in 1982 en was getiteld "Product" en eveneens als LP via Siberia Music werd uitgebracht.
De band werd in 1991 opnieuw opgericht, waarna er tussen 1991 en 2017 nog 18 albums en 5 singles verschenen en tevens werden er 1 live album (1983) en 3 singles (1980-1982) uitgebracht.
Omdat het 40 jaar geleden is, dat het eerste album van De Press verscheen, besloot Apollon Records dit in een beperkte oplage van 500 stuks op wit en rood vinyl in een geremasterde versie op 18 juni 2021 opnieuw uit te brengen en ook het tweede album is op dezelfde datum verschenen en is ook als CD en als digitale download verkrijgbaar.

Het album "Block To Block" begint met "Kalhoz", waarin De Press een uitstekende uptempo new wave ten gehore brengt, die tempowisselingen heeft en swingt en gevolgd wordt door het titel nummer "Block To Block", een geweldige song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, dat aanzet tot dansen en "Kic Me Rusia", een fantastische uptempo mix van new wave en ska, die swingt als een trein en enkele tempowisselingen heeft.
Daarna volgen "Dobl Steyshen", een swingende song met een aanstekelijk dansbaar ritme, "Kejk", een schitterende song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een licht hypnotiserend terugkerend rime heeft, die tegen het einde meer snelheid krijgt en "Velvet Walz", een kort instrumentaal stukje muziek met tempowisselingen en een terugkerend ritme.
In "Peyshens" zet De Press me een uptempo mix van ska en new wave voor, die swingt en invloeden van rock & roll heeft, in "Bo Jo Cie Kochom" krijg ik nogmaals zo'n swingende mix van ska en new wave te horen en in "Forcd" laat de band me genieten van een uptempo ska song, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.
Dan volgen "Moniuments", een lekker in het gehoor klinkende song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, "On Top", een puike new wave song met een niet al te hoog tempo, die tempowisselingen bevat, waardoor de muziek het ene moment swingt en het andere in een rustig tempo gespeeld wordt en "Tavarish", een uptempo song met ska invloeden en tempowisselingen.
Verder volgen "Transparent", een uptempo ska song met subtiele tempowisselingen en "Conveyor Belt", een uptempo song met ska invloeden, die swingt en aanzet tot dansen.

"Block To Block" van De Press is een swingende plaat, die vol ska en new wave gerelateerde muziek staat en ik raad liefhebbers van deze muzieksoorten dan ook aan, deze schijf eens te gaan beluisteren.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten