zondag 26 mei 2024

Review: Airbag - The Century Of The Self (Karisma Records, 2024) (Progressieve Rock)

Airbag uit Oslo, Noorwegen werd halverwege 2000 opgericht door vijf high school vrienden, waaronder Asle Tostrup - zang en Bjørn Riis - sologitaar, die nog steeds de band vormen samen met Henrik Bergan Fossum - drums, die vanaf het tweede album "All Rights Removed" uit 2011 deel van de band uitmaakt en tegenwoordig nog maar uit 3 man bestaat.
De band bracht in 2004 hun debuut EP uit, getiteld "Come On In", plus diverse gratis zelf geproduceerde EP's, waarmee ze de aandacht trokken van Karisma Records, die vanaf 2008 hun muziek uitbrengt.
Airbag bracht de volgende albums via dit label uit: "Identity" (27 april 2009, 2LP, CD en digitale download), "All Rights Removed" (21 december 2011, LP, CD en digitale download), "The Greatest Show on Earth" (4 november 2013, LP, CD en digitale download), "Disconnected" (10 juni 2016, CD en digitale download), "A Day At The Beach" (19 juni 2020, LP, CD en digitale download) en "A Day In The Studio / Unplugged In Oslo" (3 december 2021, 2LP+DVD, CD en digitale download), die op 14 juni 2024 gevolgd wordt door het album "The Century Of The Self", dat via Karisme Records uitgebracht wordt al LP in een beperkte oplage van 100 stuks op 180 gram rood met zwart gespetterd vinyl inclusief een poster en een geprinte binnen hoes, als LP in een beperkte oplage van 100 stuks op rood 180 gram vinyl inclusief een poster en een geprinte binnen hoes, als LP op zwart vinyl inclusief een poster en een geprinte binnen hoes, als CD met digitale hoes in een beperkte oplage, als CD en als digitale download.

Het album bevat 5 nummers en begint met "Dysphoria", waarin Airbag een mooie song met een langzaam tempo en een terugkerend ritme speelt, die na enkele minuten iets meer snelheid krijgt en jaren 70 invloeden bevat.
Daarna volgt "Tyrants And Kings", een heerlijke song met een gemiddeld tempo, een aanstekelijk terugkerend ritme en progressieve rock invloeden, die tegen het einde in een langzaam tempo over gaat.
In "Awakening" zet Airbag me een uitstekende song met een niet al te hoog tempo voor en in "Erase" laat de band me genieten van een schitterend stuk progressieve muziek, dat een licht hypnotiserend terugkerend ritme bevat.
Als laatste nummer volgt "Tear It Down", een prachtig 15 minuten durend nummer dat in een traag tempo gespeeld wordt en een terugkerend ritme heeft.

"The Century Of The Self" van Airbag bevat 5 puike licht progressieve songs waar ik erg van genoten heb en ik raad elke liefhebber van deze muzieksoort aan, deze schijf eens te gaan beluisteren.(luister naar 2 nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten