maandag 25 juni 2012

Review: Electric Moon - Cellar Space Live Overdose (Sulatron, 2012)(Psychedelisch/Progrock)

Electric Moon uit Fulda, Hessen, Duitsland, ontstond toen multi-instrumentalist Sula Bassana - gitaren, effecten en orgel ging samen spelen met Komet Lulu - basgitaar, effecten en zang en Berni - drums.
Eerdere projecten van Sula waren o.a. Liquid Visions, Südstern 44, Interkosmos en Zone Six, maar ook maakte hij diverse solo- CD's en enkele met Modulfix.
De eerste officiële CD van Electric Moon, Lunatics" verscheen in 2009 via Nasoni Records en drummer Berni, met wie de CD-R "First Takes" gemaakt werd, was toen reeds vervangen door Pablo Carneval.
Daarna volgden meer releases, "Lunatics Revenge" met drummer Pablo Carneval (Nasoni, 2011), Inferno met drummer Alex (Sulatron, 2011), "The Doomsday Machine" met drummers Pablo Carneval en Alex (Nasoni, 2011) en de split LP met de Franse band Glowsun, "Sun And Moon" (Sulatron, 2011).
Verder verschenen er via Sulatron enkele CD-R uitgaven in zeer beperkte oplage, zoals: "Live At Epplehaus 2010" (2010), "Live At Immerhin" (2011), "Flaming Lake" (2011) en "Live At Sulatron Label Night" (2011).
Hun nieuwe uitgave "Cellar Space Live Overdose" is een dubbel LP, met daarop slechts 4 nummers, die via het Sulatron label is uitgebracht in een beperkte oplage van 777 stuks en waarop Alex weer de drummer van de band is.
De muziek van de dubbel LP is het beste van 2 live optredens, waarvan de 1ste LP gevuld is met 2 nummers van hun show op 27 januari 2012 in de Schlosskeller te Darmstadt en LP 2 bevat 2 nummers van hun optreden tijdens Sulatron Records Label Night van 30 september 2011 in de Kulturkeller te Fulda.
Op kant A staat het nummer "The Soul Feeder", dat bijna 24 minuten duurt, waarin Electric Moon rustig start en langzaam het tempo opbouwt en op dezelfde wijze mijn brein met hun fantastische progrock begint te vullen.
Niet alleen het tempo wordt hoger, maar ook het volume lijkt toe te nemen en de mate waarin ik in een trance begin te raken eveneens.
Als ik de plaat omdraai, krijg ik "The Idle Glance" 23 minuten lang te horen, dat net als het vorige nummer kalm begint, maar steeds sneller wordt naar mate de plaat vordert en ook hierin speelt de band me van de wereld met hun geïmproviseerde naar spacerock neigende progrock met hypnotiserende werking.
De A-kant van de tweede LP begint ruimtelijk, maar gaandeweg verandert het ritme en de band improviseerd er ook nu weer vol op los, terwijl de muziek een mix wordt van stoner, spacerock en progrock met soms een hoofdrol voor Sula's scheurende gitaarspel en soms voor Lulu's constant hypnotiserende basdreunen.
Tegen het eind van het nummer gaat de band weer terug naar het begin en eindigt het in ruimtelijke klanken.
Het laatste stuk muziek heet "The Spaceman Return", dat met erg rustig en mooi gitaarspel start, waar tussendoor subtiele basklanken te horen zijn, waarna ook de drums na enkele minuten invalt en het ritme gestaag steviger wordt.
Electric Moon werkt hiermee langzaam naar een climax toe en de muziek wordt weer een schitterende mix van stoner, progrock en spacerock, waarin diverse tempowisselingen zitten.
De dubbel LP "Cellar Space Live Overdose" is een heerlijk stuk muziek, dat helaas maar voor een select gezelschap van luisteraars beschikbaar is, gezien de beperkte oplage.Geen opmerkingen:

Een reactie posten