maandag 27 augustus 2012

Review: Capital Sentimental - Primal Connections (Eigen Beheer, 2012)(Progrock)

Na hun debuut CD "What The Pope Does In His Sparetime" uit 2009, heeft de uit Middelburg en Oost-Souburg, Zeeland, Nederland, afkomstige band Capital Sentimental in 2012 een nieuwe CD / LP uitgebracht, getiteld "Primal Connections".
De band, die in de zomer van 2007 werd opgericht en op hun vorige CD nog uit René Everts - zang en saxofoon, Vincent Van Boven - sologitaar, Sander Morauw - basgitaar, Martijn Everts - drums en Jimi Keerssemeeckers- gitaar bestond, bestaat tegenwoordig met uit vier man en heeft op deze CD Koen Van Soelen - synthesizer, voor enkele nummers als gastmuzikant in de gelederen in plaats van laatstgenoemde Jimi.
Ook deze nieuwe schijf is net als hun debuut CD in de Avalanche Studio opgenomen door Willy Berrevoets en in eigen beheer uitgebracht.
De CD / LP bevat 6 nummers, waarvan "Doom Doem", een schitterend progrock nummer, met invloeden uit hardrock,  psychedelische rock, reggae en jazz het eerste is en het fantastische saxofoonspel roept associaties bij me op van de muziek van Manfred Mann Chapter II.
Het volgende nummer, dat ik te horen krijg heet "Syntherklaas" en ook dit is een stukje fantastische progrock, waarin het begin voor de synthesizer is, maar naar mate het nummer vordert krijgt de saxofoon steeds meer invloed op de muziek en werkt de band langzaam naar een climax toe.
Daarna volgt "He Fixes The Cable", een progrock nummer, dat zijn weerga niet kent, waarin ik voor het eerst de opzwepende zang van René hoor, begeleid door scheurend gitaargeluid, een experimentele saxofoon, strakke drums en bas en langzaam overgaand in een rustig licht psychedelisch tempo.
Dan is het tijd voor de progrock song "Green Bud Noise", dat ook nu weer heftig saxofoonspel bevat en daarbij vrij dreigend en hypnotiserend over komt, waarbij de sporadische zang prima ingepast is.
"Space With A Capital" is een nummer, waarin de band zich naar mijns insziens heeft laten inspireren door een band als Colosseum, die soortgelijke saxofoon klanken voortbracht.
Toch maakt de band zeker geen kopie van die muziek, want Capitol Sentimental weet hierin ook hun eigen progrock  geluid te creëren.
Het laatste nummer heeft één van de langste titels in de popgeschiedenis , die ik ken, namelijk: What The Pope Does In His Spare Time. He Shits In The Woods" en is meteen ook het langste nummer van de CD / LP.
Dit grandioze progrock nummer heeft een verrassing voor me in petto, want halverwege het redelijk symfonisch gespeelde nummer gaat het over in een experimenteel stuk psychedelisch getinte muziek, waarin de band totaal lijkt out te freaken.
"Primal Connections" is een geweldige CD / LP geworden en ik kan na beluistering alleen maar concluderen, dat Nederland er met Capital Sentimental een top sensatie op progrock gebied bij heeft. Hulde!
Capital Sentimental | Free Music, Tour Dates, Photos, Videos
www.myspace.com/capitalsentimental 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten