maandag 20 augustus 2012

Review: Notturno Concertante - Canzoni Allo Specchio (Radici Music, 2012)(Progrock)

Notturno Concertante uit Avellino, Campania, Italië, werd in 1984 opgericht en is genoemd naar een muziekstuk van Carulli, een 19e eeuwse componist.
De band bracht in 1989 hun debuut CD "The Hiding Place" uit, gevolgd door de CD's "News From Nowhere" (1993), "Erewhon" (1993), "The Glass Tear" (1994), "Riscrivere Il Passato" (2002) en hun nieuwste uitgave "Canzoni Allo Specchio" uit 2012, waarop 10 nummers staan, die tussen 2003 en 2011 opgenomen werden.
De band werd opgericht door Lucio Lazzaruolo - keyboards en gitaar en Raffaele Villanova - sologitaar.
De huidige formatie bestaat behalve verder uit: Giuseppe Relmi - zang, Carmine Marra - saxofoon, fluit en clarinet, Carmine Meluccio - viool, Gabriele Moscaritolo - accordeon, Antonio D'Alessio - basgitaar, Giuseppe D'Alessio - basgitaar en Simone Pizza - drums.
Ook spelen er enkele gastmuzikanten op de CD mee zaols: Raffaele Tiseo - viool (track 1, 2), Umberto Spiniello - drums (7), Massimo De Feo - cello (5) en Heidi Intingaro - achtergrond zang.
Het openings nummer van de CD heet "Ahmed L'Ambulante", dat met een stukje solozang begint, waarna het keyboard in valt en daarna de viool en de rest van de instrumenten er aan toegevoegd worden.
Dit is een lekker klinkende progrocksong met een swingend ritme, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Vervolgens krijg ik "Young Men Gone West" te horen, een instrumentaal folk nummer met heerlijk vrolijk ritme, die gevolgd wordt door "Come Il Vento", een vrij commercieel klinkende poprocksong, die in up tempo gespeeld wordt.
Dan hoor ik "Le Anime Belle", een uitstekende mix van progrock en folk en invloeden van klassieke muziek en met dit nummer weet de band me de muziek in te trekken, waardoor ik het geheel nog intenser ga beleven.
"On Growing Older", is een geweldig stukje instrumentale muziek waarin de klassieke gitaar en de cello samen met de viool het nummer bepalen.
In het symfonische "The Price Of Experience" speelt de band een lekker afwisselend ritme hun prima muziek en met  "Lei Vede Rosso" hoor ik de band een schitterende progrocksong met jazz invloeden spelen, waarin van alles gebeurd en enkele goede tempowisselingen zitten.
Daarna krijg ik "La Milonga Di Milingo" voorgeschoteld en dit is een swingend instrumentaal nummer met zuid Amerikaanse invloed, die gevolgd wordt door de titelsong "Cazione Allo Specchio", een vrij rustige mooie song en "Ark En Ciel", een schitterend op klassieke gitaar en keyboards gespeeld instrumentaal stuk muziek, dat de CD op waardige wijze afsluit.




Notturno Concertante Canzoni allo specchio.wmv - YouTubewww.youtube.com/watch?v=WekgmNc17tI
























































































































































































































































































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten