maandag 6 augustus 2012

Review: The Cosmic Dead - The Cosmic Dead (Paradigm Records, 2012)(Spacerock)

The Cosmic Dead is een jam rock collectief uit Glasgow, Schotland, waarvan de 2 vaste krachten James T McKay - sologitaar en Julian Dicken - drums zijn, maar verder verschilt de band elke keer van samenstelling.
In april 2011 verscheen de cassette "Psychonaut", waar op 10 nummers te horen zijn, via het Duitse Who Can You Trust? Records, een collectie van vroege jams, repetitie opnamen en diverse andere opnamen, die tussen februari en december 2010 gemaakt werden met Josh Longton - basgitaar, Joseph Quimby - Synthesizer (track 4 & 9) en Omar Aborida - zang (track 2).
In augustus 2012 verschijnt de nieuwe Cassette "The Exalted King" in een beperkte oplage via het Canadese label Dib Ditch Picnic.
Hun debuut album "The Cosmic Dead", waarop 4 lange nummers staan, is in een gelimiteerde oplage in 2012 van 500 stuks op CD uitgebracht door Paradigm Records.
Het eerste fantastische nummer heet "The Black Rabbit" en is een 19 minuten durend stuk spacerock, waarin drones, krautrock invloeden, psychedelische rock en hypnotiserende ritmes tot één geheel gesmeed worden en in een hoog tempo mijn gehoorgang binnen gesmeten worden en de band houdt dat ritme tot iets meer dan een minuut voor het einde vast, waarna de laatste tonen voor de synthesizer zijn.
Vervolgens krijg ik "Spice Melang Spectrum" te horen, het kortste nummer van de CD, dat toch nog bijna 7 minuten duurt en dit wordt in een heel ander ritme en tempo gespeeld.
Het nummer is een mix van spacerock en drones, waarbij het tempo vrij laag ligt, de muziek niet helemaal op elkaar afgestemd lijkt en het nummer wat rommelig is, maar desondanks toch wel lekker klinkt.
Daarna hoor ik "Infinate Death Of The Godhead", waarin een hypnotiserende drums het ritme bepaald en de rest van de muzikanten hun schitterende space-, krautrock spelen, echter altijd binnen bepaalde grenzen, waardoor de muziek lekker spannend blijft.
Het vierde en tevens laatste nummer duurt maar liefst 40 minuten en heet "Father Sky, Mother Earth".
Het begint met ruimtelijke geluiden, die zich langzaam uitbreiden tot er een geheel is ontstaan, waarmee de band hun jam verder uit kan gaan werken.
De debuut CD van The Cosmic Dead is een lekker stuk muziek en één grote trip, die me aan de muziek van bands als Öresund Space Collective en Electric Moon doet denken en die vind ik geweldig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten