maandag 27 augustus 2012

Review: Sideburn - IV Monument (Transubstans, 2012)(Hardrock)

Sideburn startte in 1997 te Stockholm, Zweden, toen Morgan Zocek - sologitaar en zang en Tor Pentèn - drums elkaar ontmoeten en besloten samen een band op te richten, die ze Sideburn noemden, afgeleid van de naam Flaming Sideburns (een Finse rock band met de Argentijnse zanger Eduardo Martinez).
Omdat ze niet tevreden waren over de zanger, plaatsten ze een advertentie en vonden een nieuwe zanger in de persoon van Jani Kataja, die ook gitaar en basgitaar speelde.
Na veel oefenen begon de band hun eigen songs te schrijven, die in de XTC studio's te Stockholm werden opgenomen en in 2000 tekenden ze een contract met het Beard Of Stars label uit Italië, waar hun debuut album "Trying To Burn The Sun", dat zelfde jaar op verscheen.
Tijdens één van hun optredens ontmoetten ze een knaap, die basgitaar en orgel speelde en zong, genaamd Martin Karlsson en ze vroegen hem om bij hun band te komen spelen.
In 2003 verliet Tor de band en hij werd vervangen door Fredrik Broqvist, een oude schoolvriend van Morgan, met wie ze nieuwe nummers voor hun volgende album "The Newborn Sun" opnamen, waarmee ze eind juni 2005 begonnen en begin 2006 klaar mee waren.
Op 30 maart 2007 werd hun album door het Belgische Buzzville label wereldwijd uitgebracht en een uitgebreide tour volgde, onder andere aan boord van het cruise schip Cinderella tijdens "Rock At Sea"en ook stonden ze dat jaar op het Sweden Rock Festival.
In 2008 gingen ze opnieuw de XTC studio's te Stockholm in om hun derde CD "The Demon's Dance" op te nemen en in 2009 kregen ze een contract bij het Zweedse Transubstans label, waar hun CD in 2010 op uit kwam.
Met weer een nieuwe drummer, Fredrik Haake, namen ze hun vierde CD op, getiteld "IV Monument", die in 2012 eveneens door het Transubstans label is uitgebracht en daarop staan 9 songs, waarvan "Diamonds" de eerste is.
Deze onvervalste hardrock song geeft meteen weer, wat de band voor muziek speelt en dit nummer in de stijl van een oude Black Sabbath, heeft onmiddellijk mijn aandacht, want dit is de stijl waar hardrock mee begon.
Zware dreunende gitaren, strakke drums, verstaanbare zang en soms een korte solo van de gitaar kenmerken dit nummer, waarbij stil zitten onmogelijk is.
Vervolgens hoor ik "Fire And Water", dat in een heerlijk zwaar ritme gestart wordt, een mix is van blues- en hardrock en in een slepend maar vrij rustig tempo gespeeld wordt.
Ook "Tomorrows Dream" kent blues invloeden en deze prima hardrock song wordt in een lekker uptempo gespeeld.
"Crossing The Lines" is de volgende song, die ik voorgeschoteld krijg en dit is een uitstekende hardrock ballad.
In "The Last Day" keert de band terug naar het maken van zwaar dreunende rock en dit, in een rustig tempo gespeelde nummer, klinkt behoorlijk dreigend, maar tevens erg vertrouwd en roept associaties op met bands als Black Sabbath en Judas Priest.
Ook  bevat het nummer enkele prima tempowisselingen, waardoor de stijl verandert en de song de ene keer een stuk luchtiger wordt en de andere keer een stuk ruiger en melodieuzer.  
Dan volgt "Silverwing", een vrij melodieuze hardrocksong, waarbij het tempo langzaam wordt opgevoerd en uitmondt in een schitterend eind.
De volgende song heet "The Saviour" en dit is een stevige hardrock song met verschillende goede tempowisselingen, waardoor het nummer steeds lijkt te veranderen, maar toch terug wordt gekeerd naar het begin ritme.
Daarna volgt "Bring Down The Rain", een echte uptempo hardrock song in de seventies stijl en de muziek kan hierin vergeleken worden met een band zoals Judas Priest die speelde.
De laatste song heet "Monument" en dit is een redelijk commerciële hardrock song met goede samenzang, waarmee de band volgens mij op een groter publiek mikt.
Ik vind de CD "IV Monument" een prima stuk muziek, waarin variatie genoeg zit en ik me geen heb verveeld.
SIDEBURN Performing the new song "Monument" at Debaser ...
www.youtube.com/watch?v=QzUt2NXDeCU
Geen opmerkingen:

Een reactie posten