maandag 27 oktober 2014

Review: Coltrane - Superfjord Play John Coltrane, Earthling Society Play Alice Coltrane (Fruits De Mer, 2014) (Progressieve Rock)

Superfjord is een Finse band uit Helsinki, die voor de live optredens bestaat uit: Jussi Ristikaarto - sologitaar, elektronica en vocals, Tuomas Ilmavirta - keyboards, Ilari Kivelä - drums, elektronica en percussie, Olli Nurminen: sologitaar, Teemu Soininen - basgitaar, Ville Särmä - percussie en zang en Jussi Peevo - percussie.
De band bracht in mei 2014 hun debuut CD "It Is Dark, But I Have This Jewel" uit via het Suomen Musiikki Records label, die vooraf gegaan werd door de single "A Love Supreme".

Earthling Society werd in 2004 opgericht te Fleetwood, dat in de omgeving van Blackpool, Engeland ligt, door Fred Laird - zang, sologitaar en synthesizer, David Fyall - basgitaar en Jon Blacow - drums en trad onder andere op met: Hawkwind, Julian Cope, Damo Suzuki, Guru Guru en Blue Cheer.
Allen deelden dezelfde muzikale smaak van de 60's psychedelica en 70's krautrock en progressieve rock.
Ze bouwden zelf een primitieve 8-track opname studio in een hoek van een leegstaande glasfabriek te Fleetwood en begonnen hun muziek op te nemen.
Dat zou uit monden in hun debuut CD "Albion", die in 2005 eerst via het Mylodon records label uit Santiago, Chili verscheen en later dat jaar door het Duitse Nasoni records, uit Berlijn, heruitgebracht werd, zowel op CD als op LP.
Hun volgende CD "Plastic Jesus And The Third Eye Blind" verscheen een jaar later via datzelfde Nasoni label en in 2007 werd de CD "Tears Of Andromeda, Black Sails Against The Sky" eveneens via Nasoni uitgebracht.
Daarna stapte de band over naar het 4Zero records label uit Londen en maakte de CD's "Beauty And The Beast" (2008), de laatste CD waar basgitarist David Fyall op mee speelt en "Sci-Fi Hi-Fi" (2009), met basgitarist Steve Roberts en keyboards speler Joe Orban als nieuwe leden.
"Stations Of The Ghost" was de zesde CD van de band en ook deze keer werd die via het 4Zero records label uitgebracht, met weer een andere basgitarist (Luis Gutarra).
Op hun volgende CD "Zodiak", die op LP via het Nasoni label verscheen en op CD via 4Zero en in augustus en november 2012 in de Rockhard Studios te Blackpool opgenomen is, heeft Gutarra het veld moeten ruimen voor Kim Allen en spelen Neil Whitehead - Korg synthesizer, syndrum en monotribe en Lew Dickinson - saxofoon als gast muzikanten mee.
In de band bezetting van 2014 spelen Allen en Whitehead nog steeds mee en lijken Blacow en Laird eindelijk een stabiele vaste kern te hebben gevonden en in deze formatie verscheen de CD "England Have My Bones", waarop het nummer "Journey In Satchidanada" staat.

Beide bands staan samen op de zeer gelimiteerde 7" EP "Coltrane", waarvan er wereldwijd slechts  700 exemplaren op gekleurd vinyl geperst zijn.
De EP gaat vergezeld van een 70 minuten durende bonus CD, waarop Superfjord, Earthling Society, VHSHead en Astralasia te horen zijn.

Op kant 1 krijg ik de uitvoering van John Coltrane's "A Love Supreme" door Superfjord te horen, die op de CD "It Is Dark, But I Have This Jewel" staat en deze begint lichtelijk chaotisch, maar verandert na korte tijd in een lekker in het gehoor klinkende swingende progressieve rock song, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten. (luister naar de single uitvoering uit 2009 van dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Earthling Society laat me op kant 2 genieten van hun uitvoering van het door Alice Coltrane geschreven "Journey In Satchidanada", dat ook op hun in 2014 verschenen CD "England Have My Bones" staat.
In dit nummer hoor ik de band een licht psychedelische progressieve song met een hypnotiserend ritme spelen, die naar het einde toe over haat in een vrij heftig stukje muziek, waarbij de hoofdrol voor het gitaarspel van Laird is weggelegd.

De 7" EP "Coltrane" bevat 2 schitterende nummers, die het beluisteren meer dan waard zijn en daarom een aanrader zijn voor iedere progressieve rock liefhebber, die ook nog iets extra's krijgt in de vorm van een bonus CD.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten