maandag 13 oktober 2014

Review: Mythos 7Sóis Orkestra - Mythos 7Sóis Orkestra (Festival Sete Sóis Sete Luas, 2013) (Progessief)

Porugal, Italië, Frankrijk en Turkije zijn verenigd in het muzikale project van het Festival Sete Sóis Sete Luas, waarbij het Middellandse Zeegebied en de Portugeestalige wereld gevierd worden.
Met de steun van de Direção Geral das Artes van de Portugese regering, worden verschillende muzikale uitdrukkingen gemixt en gemengd in het repertoire van dit nieuwe orkest, waarvan de culturen van de verschillende landen onlosmakelijk met elkaar verweven zijn.
Mythos 7Sóis Orkestra bestaat voor de gelijknamige CD  uit de volgende leden:
Francesca Incudine - zang en percussie, geboren in 1987 te Sicilië, Italië, die op 13 jarige leeftijd dol was op drums en begon met het nemen van percussie- en zangles.
In 2013 verscheen haar eerste album, getiteld "Lettavuci" en in november van dat jaar werd ze genomineerd voor een onderscheiding ter gelegenheid van de award voor wereld muziek "Andrea Parodi" 2013.
André Santos - sologitaar, geboren in 1984 te Lissabon, Portugal, die afstudeerde op klassieke gitaar en compositie aan het Escola Superieur de Música te Lissabon en flamenco gitaar studeerde bij Oscar Herrero te Madrid, Spanje.
Verder maakt hij, sinds 2007, deel uit van de jury van de National Intervention Music Competition of Almada "Cantar Abril" en in 2011 won hij de prijs voor "Jong Talent" toegewezen door Almada City Hall en tevens is hij gitarist en oprichter van de band Melech Mechaya en speelt met het Lisbon Guitar Quartet en het Mano Quartet.
Daniel Solia - drums, geboren in Nimes, Frankrijk, die techniek studeerde aan het Nimes Conservatory bij Alex Clapot.
Bij het Institut Musical de Formation Professionnelle in Nimes ontmoette hij drummer Al Levitt, die hem met de jazz muziek in aanraking bracht en ook maakt hij traditionele muziek zoals, Afrikaanse, Spaanse, Indiase en Braziliaanse muziek.
Patrizio Castiglia - viool, geboren te Toscane, Italië, die verder arrangeur, leraar viool en kamer muziek is en in 2007 zijn hogere diploma verkreeg aan het Conservatory of Music B. Maderna te Cesena, Italië en diverse meester graden in viool en kamer muziek haalde.
Hij speelde in de belangrijkste concertzalen en theaters in Europa als concert solist, orkest en strijk kwartet speler en sinds 2011 werkt hij als componist van muziek en soundtracks voor films, video spellen, documentaires en theater producties en maakte verscheidene CD opnamen voor diverse genres muziek.
Osman Murat Ertel - multi-instrumentalist en zang, geboren te Istanbul, Turkije, begon met het maken van muziek op zijn vijfde jaar.
Murat maakt muziek voor films en theaters en heeft al diverse awards gewonnen, tevens is hij oprichter van de band Baba Zula en speelde onder andere met muzikanten als Fred Frith, Alexander Hacke, Jaki Liebezeit (Can), Mad Professor en anderen.
Luzia Vieira - dubbele basgitaar, geboren in Aveiro, Portugal, startte met lessen op elektrische basgitaar en orgel toen zij 9 jaar was en kwam op haar twaalfde op het conservatorium "Conservatory Calouste Gulbenkian" te Aveiro, waar ze dubbele basgitaar studeerde en daarna ging ze naar High School of Music te Lissabon.
Ze speelde in orkesten zoals Gulbenkian Orchestra, Sinfonietta Orchestra en Metropolitan Orchestra of Lisbon en speelde dubbele en elektrische basgitaar in verscheidene bands en diverse stijlen als jazz, rock, pop en wereld muziek.
Tenores di Neoneli - zang, afkomstig uit Sardinië, Italië; De groep zingt in een Sardiniaans dialect, die gebruikelijk is in de Sardiniaanse volks traditie.
De CD "Mythos 7Sóis Orkestra" bevat 13 songs en werd in 2013 live opgenomen door Miguel Salema te Quebra Silencio, Portugal.

Het eerste nummer van de CD heet "Anemone" en daarin krijg ik een schitterende rustige pop song te horen, met de viool en zang als belangrijkste ingrediënten en dit nummer wordt gevolgd door "Roda Viva", een heerlijk dansbare volks muziek song, die op ingetogen wijze wordt gespeeld met opnieuw de viool in een belangrijke rol.
Daarna volgt "Luna", waarin de band me een fantastische swingende volks muziek song voorschotelt, om verder te gaan met "L'Approche", waarin ik een geweldig instrumentaal stukje muziek te horen krijg, dat swingt als een trein.
Vervolgens hoor ik de Tenores di Neoneli een uitstekend stuk, zonder verdere begeleiding, zingen, getiteld "Passu Torrau" en ook "Ballu Tundu" wordt op deze wijze vertolkt.
Dan hoor ik "Improvisation", een schitterend instrumentaal nummer, waarin invloeden uit progressieve rock en zigeuner jazz de hoofdmoot vormen en ook dit nummer swingt, (luister naar dit nummer via de link onderde recensie) waarna ik "Passado, Presente E Futuro" te horen krijg en hierin start de band in een rustig tempo, om na enkele minuten te versnellen en me een swingende volks muziek song voor te schotelen, die in de stijl van de muziek van Banda Bassotti gespeeld wordt.
In "Ampulthea" laat de band me genieten van een zeer swingende instrumentale mix van progressieve rock en jazz en in "Eternal Is The World Of Poets" hoor ik Mythos 7Sóis Orkestra een geweldige swingende progressieve psychedelische folk song spelen, waarin enkele prima tempowisselingen zitten en het viool geluid het nummer extra kracht geeft.
Met "Uma Vida Noutra Vida" gaat de band verder met het maken van swingende muziek en in dit nummer hoor ik een heerlijke mix van zigeuner jazz en volks muziek, waarna ik "L'Amore È Comme L'Ellera" te horen krijg en ook in dit swingende nummer, dat enkele uitstekende tempowisselingen bevat, maakt de band de mix van volks muziek en zigeuner jazz.
Het laatste en tevens het langste nummer heet "Gurri" en hierin laat de band me opnieuw een lekker swingende song horen, waarin de band voorgesteld wordt en elk van de artiesten even een kort stukje solo spel laat horen.

De CD "Mythos 7Sóis Orkestra" van Mythos Orkestra staat vol schitterende muziek, die varieert van zigeuner jazz tot progressieve rock en volks muziek en een genot voor het oor is, waardoor ik deze CD kan aanbevelen aan iedere muziekliefhebber.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten