maandag 16 maart 2015

Review: Vespero - Fitful Slumber Until 5 A.M. (R.A.I.G., 2015) (Progressieve Rock)

Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar, synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektonica en Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron.
Nadat Vladimir Belov - cello, Vespero had bijgestaan op de CD "Droga", speelde hij ook live met de band mee.
De opnamen die daarvan zijn gemaakt, zijn na de plotselinge dood van Vladimir op 7 juni 2014, als download verkrijgbaar onder de naam "Cello Liventures (In Memory Of Vladimir Belov)", waarbij de totale opbrengst van het album naar de familie Belov gaat.
Vladimr is ook nog in een nummer te horen op het nieuwe album van Vespero, dat "Fitful Slumber Until 5 A.M." heet, waarop verder Alexey Esin - dwarsfluit en zhaleyka, Pavel Alekseev - tenor saxofoon en Alexander Taranenko - accordeon als gastmuzikanten mee spelen.

"Fitful Slumber Until 5 A.M." bevat 7 nummers,waarvan "Vision 1. Ogni Fuoco" de eerste is en in dit nummer laat de band me meteen genieten van een schitterend swingend stukje progressieve rock, waarin ook jazz, spacerock en oosterse invloeden in te horen zijn, dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en enkele uitstekende tempowisselingen bevat.
Daarna hoor ik "Vision 2. Outer Planting" en hierin schotelt de band me een licht hypnotiserend progressief rock nummer voor, waarin symfonische, oosterse en krautrock invloeden in zitten, die in een swingend ritme gespeeld worden.
Dan krijg ik "Vision 3. Kamzas Red Sands" te horen, een lekker in het gehoor klinkend swingend rock nummer, dat in een hoog tempo begonnen wordt, maar halverwege neemt de band even gas terug, om vervolgens weer in een iets sneller tempo verder te gaan.
In "Vision 4. 1507" speelt Vespero een geweldig stukje symfonische progressieve muziek, dat spacerock invloeden heeft en enkele prima tempowisselingen bevat, waarna ik "Vison 5. Ezel" te horen krijg en ook hierin laat de band me genieten van een heerlijk swingend stukje symfonische rock, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Vervolgens hoor ik "Vision 6. Atil", waarin de band verder gaat met het maken van hun fantastische progressieve rock met spacerock en symfonische invloeden, die in een zeer dansbaar ritme gespeeld wordt, maar halverwege verandert in een rustig stuk muziek, waarin jazz invloeden in verwerkt zitten en na een subtiele tempowisseling gaat de band hiermee verder in een iets hoger tempo en wordt het geheel weer progressiever.
Het laatste nummer heet "Vision 7. Kidish Hail" en ook daarin schotelt Vespero me een schitterend stukje symfonische progressieve rock voor, dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en na een tempowisseling verandert in een licht psychedelisch nummer met jazz invloeden.

De Russische band Vespero heeft me met "Fitful Slumber Until 5 A.M." opnieuw bewezen een band van top klasse te zijn, door weer een fantastische CD te maken en ik kan elke liefhebber van dit genre, dit geweldige album dan ook aanraden. (luister naar een mix van de nummers via de youtube link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten