maandag 16 maart 2015

Review: Will Z. - New Start (Mega Dodo Records, 2015) (Psychedelische Progressieve Rock)

Nadat Will Z., één van de oprichters van de Belgische band Cosmic Trip Machine, in november 2011 klaar was met de co-productie van "The Book Of Am" van de band Can Am Des Puig , waarvan co-producers Juan Arkotxa en Leslie MacKenzie deel uitmaakten, ontdekte hij, dat hij voor zijn nieuwe soloproject ook zulke muziek wilde maken.
Gedurende een maand componeerde hij minstens elke dag een nummer, waardoor hij de naam "Daily Visions" als titel voor zijn nieuw solo album bedacht.
In diezelfde tijd las hij het boek The Twelve Philosophical Keys, dat door Basil Valentine geschreven werd en door Michel Maier geïllustreerd is.
Toen het tijd was om verder te gaan met het maken van zijn demo's, kwam hij geïnspireerd door het boek van Basil Valentine, op de titel "12 Visions", zoals  het album zou moeten gaan heten.
De eerste sessie voor de plaat was op 3 november 2011, waarin 3 demo's tot een compleet nummer werden verwerkt.
In 2012 ging Will met zijn vriendin naar Mallorca, waar hij eerder met Juan en Leslie werkte en schreef daar enkele songs voor zijn project.
Later in dat jaar verdiepte hij zich in een boek over satanisme, waardoor zijn muziek een stuk duisterder werd en de song "Hermetic Spell", die hij met zijn band Cosmic Trip Machine  voor zijn solo album opnam, is daar het resultaat van.
Nadat hij de muziek van Engelse folk band The Trees ("The Garden of Jane Delawney", 1970 en "On The Shore", 1970) en van zangeres Judee Sill, die in 1971 de geweldige single "Jesus Was A Cross Maker" uitbracht, had ontdekt, besloot hij ook muziek in die stijl op te nemen.
Hij bracht zijn eerste solo album "Shambhala" in 2012 uit, gevolgd in 2013 door "12 Visions", die via Anazitisi Records/69 Watt verschenen en in 2014 is zijn album "Dark Tales Of", waarop 12 nummers staan, door het Nederlandse Headspin label op de markt gebracht in een beperkte oplage gekleurd en zwart vinyl.
Op die LP spelen OG - glissando gitaar, Sammy - drums en percussie, Majnun - sologitaar (in Ego Ritual) en Alice Artaud - zang mee, terwijl Will alle andere instrumenten bespeelt, zoals solo- en basgitaar, synthesizer, piano, orgel, percussie en theremin en hij natuurlijk de zang voor zijn rekening neemt.
Na de totstandkoming van "The Book Of Am", vroegen Juan Arkotxa en Leslie MacKenzie aan Will of hij bereid was mee te werken aan het vervolg daarvan, getiteld "The Book of Intxixu", waaraan ook Daevid Allen, de oprichter van Gong, zijn medewerking verleende.
Het werken met zulke getalenteerde muzikanten was een voorrecht voor Will en dat inspireerde hem tot het componeren van "New Start", een album geïnspireerd is door de Jain filosofie, de geboorte van zijn zoon en om eer te bewijzen aan deze grote artiesten met wie hij had samengewerkt .
Op "New Start" is de personele bezetting als volgt: Will Z. - zang, 12 snarige gitaar, akoestische gitaar, sologitaar, Wah-Wah fuzz gitaar, Korg MS-20. piano. percussie, sitar, mellotron, basgitaar, synthesizer en xylofoon, Juan Arkotxa - fluit, Leslie MacKenzie - percussie (op Jain Devotion Part V), Carmeta Mansilla - zang (op Jain Devotion Part II), Daevid Allen - Glissando gitaar (op Evil Namo), OG - Glissando gitaar (op Jain Devotion Parts IV en V), Alice Artaud - zang (op Greek Loop), Adam Geoffrey Cole - oud (op Jain Devotion Part IV), Anne - synthesizer effecten (op Jain Devotion Part V) en Louis Z. - baby.
Het album zal 8 juni via Mega Dodo Records verschijnen als gelimiteerde oplage van 250 stuks geperst op wit vinyl en de CD versie zal eveneens in een gelimiteerde oplage van 250 stuks verschijnen.

"New Start" bevat 6 nummers, waarvan "Jain Devotion (Parts I-III)" de eerste is en hierin krijg ik, na een psychedelisch kosmisch begin, een meditatief oosters georiënteerd nummer te horen, waarmee Will me in een lichte trance weet te brengen. (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Daarna hoor ik "Namo", waarin ik lekker dansbaar eentonig nummer voorgeschoteld krijg, dat vergezeld wordt door een aanstekelijk hypnotiserend ritme, waardoor ik dieper in de ban van de muziek raak.
Dan volgt "Evil Namo" en hierin neemt Will me mee in de waanzin van een slechte psychedelische trip, waarna hij vervolgt met "Greek Loop", waarin ik een  langzaam hypnotiserend psychedelisch nummer hoor en voorzichtig, uit mijn trip, de realiteit weer wordt ingeloodst en dit krijgt een verder vervolg in "Nefle", een hypnotiserend nummer met vrij heftig gitaarwerk en spacerock invloeden.
Het laatste stuk muziek heet "Jain Devotion (Parts IV-V)" en daarin krijg ik een heerlijk progressief rock nummer te horen, dat swingt en waarin langzaam naar de climax, aan het eind van het nummer, toegewerkt wordt.

Will Z. heeft met "New Start", naar mijn mening, zijn beste album tot nu toe gemaakt en ik kan iedere liefhebber van zowel progressieve als psychedelische muziek dan ook aanraden, deze fantastische trip eens te gaan beleven om er herboren uit te voorschijn te komen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten