maandag 13 juli 2015

Review: Various Artists - Box Records Vol. 1 (Box Records, 2015) (Stoner, Punk, Elektro, Psychedelische Muziek)

Het Box Records label is sinds 2009 actief in de Britse underground scene sinds hun eerste uitgave, de split 7" vinyl single Gnod en Bong.
Na deze release volgden meerdere cassettes, 7" en 12" vinyl singles en LP's plus een 10" vinyl EP.
Op 8 juni 2015 verscheen de compilatie CD "Vol. 1", die via het label zelf, maar ook via Spotify, iTunes en andere digitale kanalen te downloaden is.
Matt Baty zegt over zijn releases: “I release music that I’m passionate about and hope other people will enjoy. I’ve got to find the music exciting and it’s got to move me in some way. I’ve said it before, but I genuinely don’t see much of a difference between the music of say, Richard Dawson and a band like Khünnt. Sure, sonically it’s completely different but both are emotionally charged, honest and true. That's the music Box Records celebrates".

De CD bevat 15 nummers, waarvan het eerste nummer "Abstehen Pt. I" van Gnod is, waarvan de bandleden allen in Manchester, Groot Brittannië, wonen, maar in feite is het een internationale band, want enkele bandleden komen uit Ierland, één uit Portugal en enkelen uit Manchester zelf en in dit nummer hoor ik de band een schitterend hypnotiserend nummer spelen, dat gevolgd wordt door "Multiverse Hypnosis" van Blown Out, een rock band uit Newcastle-Upon-Tyne, Engeland, die eveneens een fantastisch stukje hypnotiserende muziek ten gehore brengt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik Haikai No Ku uit Newcastle-Upon-Tyne, Engeland, te horen met "Looper" een vrij zwaar, maar geweldig, klinkend stuk hypnotiserende stonerrock, dat binnenkort op cassette verschijnt en ook "Destroy" van de band Luminous Bodies, uit Londen, is een nieuw nummer, dat op 12" vinyl uitgebracht gaat worden en hierin hoor ik de band een lekkere heftige punk song spelen.
Dan volgt Foot Hair uit Newcastle-Upon-Tyne, Engeland, met "King Of Scum" van de gelijknamige 12" vinyl LP, die in juli 2015 verschenen is en hierin krijg ik een progressieve mix van noise en hardcore punk te horen, die gevolgd wordt door "Black Spots" van Queer'd Science, een internationale band, waarvan de leden uit Stockholm (Zweden), Colwyn Bay (USA) en Burnley (UK) komen en in Manchester, Engeland hun basis hebben, waarin ik een eentonige elektro punk song te horen krijg met teksten, die de microfoon in geschreeuwd worden, maar desondanks een swingend geheel op leveren.
De volgende band, die ik te horen krijg heet Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, die uit Newcastle-Upon- Tyne, Engeland komt en het nummer "Psychopomp Pt. II" ten gehore brengt, waarin ik een schitterende hypnotiserende stonerrock song te horen krijg, die in een rustig tempo begint en langzaam naar een climax
wordt gebracht, waarbij de muziek steeds heftiger wordt.
Vervolgens hoor ik Gnod met het vervolg van "Abstehen Pt. I", getiteld "Abstehen Pt. II", waarin de band verder gaat met het maken van hun hypnotiserende rock, die spacerock invloeden bevat, waarna ik opnieuw een band uit Newcastle-Upon-Tyne, Engeland, te horen krijg, genaamd Beauty Pageant, die me het nummer
"Jocks" voorschotelt en hierin hoor ik een heerlijke heftige mix van punk, avant-garde en noise.
Ook Richard Dawson komt uit Newcastle-Upon-Tyne en zijn bijdrage aan deze verzamel CD is de alternatieve versie van "Wooden Bag" en hierin krijg ik een enigszins overstuurde song te horen, die lichtelijk chaotisch op me over komt en gevolgd wordt door "Pulsars In The Marrow" van Waskerley Way, de uitlaatklep van de uit Newcastle, Engeland, afkomstige tekstschrijver, producer en beeldhouwer Michael Philip Bridgewater, die me een vrij experimentele psychedelische song horen, waarin hij me mee neemt in een heerlijke psychedelische trip.
Daarna hoor ik Khünnt uit Newcastle een zwaar en traag stonerrock nummer spelen, getiteld "The Watcher", waarna ik het tweede nummer van Haikai No Ku te horen krijg, dat "Unbroken Reign Of The Violet Yagyu" heet en in dit nummer laat de band me genieten van een zwaar stonerrock nummer, dat lichte psychedelische en progressieve rock invloeden bevat.
Het volgende nummer heet "Bong Lives" en komt van de band Bong uit Newcastle, die me een fantastische mix van psychedelische muziek, doom en zware stonerrock voorzet, die in een hypnotiserend ritme gespeeld wordt, waarmee de band me in een lichte trance brengt en me bijna 18 minuten in de ban van hun muziek weet te houden, waarna het laatste nummer, "Furtive Traits" volgt, dat Joseph Curwen uit Newcastle exclusief voor deze compilatie CD maakte en dit 11 minuten durende schitterende elektro pop nummer, dat een hypnotiserend ritme bevat, swingt als een trein en sluit de CD op gepaste wijze af.

Matt Baty van Box Records heeft met "Vol. 1" een uitstekende compilatie samengesteld, die vol staat met geweldige muziek, die zeer divers te noemen is en een aanrader voor elke liefhebber van zowel Stonerrock, alsmede Punk, Elektro en Psychedelische Muziek.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten