maandag 27 juli 2015

Review: Tir Na Nóg - Ricochet (Fruits De Mer Records, 2015) (Folk) + Tir Na Nóg - The Dark Dance (Tir Na Nog Records, 2015) (Folk)

De band Tír Na Nóg (land van eeuwige jeugd) ontstond in 1969 te Dublin, Ierland, toen het duo Sonny Condell - gitaar en Leo O'Kelly - gitaar ging samen spelen.
Na enige tijd samen gespeeld te hebben ging het duo de studio in om diverse eigen songs plus enkele covers van onder andere Donovan, Bob Dylan, Leonard Cohen en Simon And Garfunkel, als hun demo op te nemen.
Ook speelden ze deze nummers live, maar het zou tot 1999 duren voordat deze te horen waren via de CD "In The Morning".
In mei 1970 kwamen Sonny en Leo in Londen terecht, waar ze bij een vriendin onderdak vonden en een opname technicus vonden, die hen gratis gebruik liet maken van de West End jingle studio om een nieuwe demo op te nemen.
Ze gingen met hun nieuwe demo naar Island Records, maar die weigerde de band een contract, waarna ze bij het Chrysalis label meer succes hadden.
Chrysalis bood ze, na het zien van het duo (imago speelde ook een grote rol) en beluisteren van hun muziek, onmiddellijk een contract aan.
Tír Na Nóg begon in folk clubs in Londen op te treden, waar ze al snel een gedegen reputatie op bouwden, terwijl Chrysalis grotere concerten  rond Groot Brittannië en in het buitenland voor ze organiseerde.
In oktober dat jaar speelden ze in the Royal Albert Hall met Jethro Tull, als deel van een Britse en Europese tournee en ook verscheen dat jaar hun debuut single "I'm Happy To Be (On This Mountain)" / "Let My Love Grow" via het Chryslais label, die in de onderste regionen van de hitparade terecht kwam.
Het duo speelde in de jaren er na onder andere met Richard and Linda Thompson, Supertramp, Jasper Carrott, Procul Harum, The Who, The Velvet Underground, Hawkwind, Elton John, Roxy Music, T.Rex en Cat Stevens, om er maar enkelen te noemen.
Vervolgens verscheen het nummer "Our Love Will Not Decay" op de 2LP "El Pea", die via Island Records verscheen met daarop verder nog Jethro Tull, Nick Drake, Traffic, Emerson, Lake & Palmer, The Incredible String Band, Cat Stevens, Fairport Connvention en anderen. 
Enkele maanden later bracht Chrysalis het eerste album van Tír Na Nóg met gelijknamige titel uit, die in de Livingstone Studios te Barnet was opgenomen en geproduceerd was door de legendarische folk producer Bill Leader.
Melody Maker was zo verrukt door de muziek van de band, dat ze het tot album van de maand bombardeerden, waarna diverse radio stations hen uitnodigden.
Daaronder waren optredens bij John Peel en Alan Freeman, maar ook bij Bob Harris en Kid Jensen.
Sonny en Leo gingen opnieuw de studio's in om nieuw materiaal op te nemen en deze keer deden ze dat in de Morgan Studios te Willesden, waar ze Paul McCartney tegen het lijf liepen, die in dezelfde studio's bezig was met de opnamen van een Wings LP en ook Cat Stevens, waar ze recentelijk mee hadden getoerd, was daar bezig zijn album "Catch Bull at Four" op te nemen.
Het duo nam hun LP "A Tear and a Smile" op, die in 1972 uitgebracht werd, met behulp van Larry Steele en Barry De Souza, die de aanvullende instrumenten bespeelden en in 1972 verschenen ook de singles "Bluebottle Stew" / "Come and See the Show" en "The Lady I Love" / "Heidi".
Hun derde album "Strong in the Sun", die door Procul Harum organist Matthew Fisher was geproduceerd, verscheen in 1973, evenals hun volgende single "Strong in the Sun" / "The Mountain and I".
Het was de bedoeling dat Paul McCartney hun nieuwe single "Spotlight", waarop Mike Giles drums speelde, zou gaan producen, maar deze werd nooit uitgebracht.
Nadat hun label Chrysalis de band in 1974 onverschillig behandelde, keerden Sonny en Leo terug naar Ierland, waar ieder zijn eigen weg ging en de band dus ophield te bestaan.
In 1985 werd de band opnieuw opgericht en kwam de single "Love Is Like a Violin" / "Daisy Lady" via hun eigen Tír Na Nóg label uit.
Daarna verschenen de live albums "Hibernian" (2000) een live optreden te Birmingham uit 1995, "Spotlight" (2001) met nummers van de originele John Peel radio sessies uit 1972/1973 en "Live at Sirius" (2010) opgenomen in de Sirius Arts Centre in Cobh te Cork, maar ook verscheen de dubbel LP "A Tear and a Smile" / "Strong in the Sun" in 2004 op de markt.
Het Fruits De Mer label bracht op 31 mei 2014 de 7" EP "I Have Known Love" in een gelimiteerde oplage op gekleurd vinyl op de markt en deze wordt 7 september 2015 gevolgd door de 7" single "Ricochet" / "Tir na nOg (Live)", die in een beperkte oplage gekleurd vinyl verschijnt en een uitvouwbare poster bevat, waarbij nog opgemerkt kan worden, dat er geen CD's en/of downloads van de single gemaakt zullen worden, op enkel promo's na.
Later dit jaar zal ook de LP "The Dark Dance", die op 24 mei 2015 in The Half Moon, te Putney, Engeland, tijdens het "Games For May" festival van Mega Dodo Records en Fruits De Mer records door de band gelanceerd werd, door het Fruits De Mer Records label op vinyl worden uitgebracht.

Één van de songs, die op het album staat, is de A-kant van de single, getiteld "Ricochet", waarin Tir Na Nóg me een fantastische licht hypnotiserende psychedelische folkrock song laat horen, waarna ik op de B-kant de live versie van het nummer "Tir na nOg" hoor en hierin speelt het duo een heerlijke eentonige rustige folk song, die naar het einde toe langzaam iets wordt versneld .

De single "Ricochet" bevat 2 schitterende songs, die de moeite van het beluisteren meer dan waard zijn en zeker gretig aftrek zullen vinden bij liefhebbers van de betere folk, een aanrader dus!
De CD bevat 10 nummers, waarvan de eerste 4 op de EP "I Have Known Love" verschenen en ook de A-kant van de nieuwe single staat op het album, dat begint met "You In Yellow" en hierin laat het duo me een schitterende rustige folk song horen, geschreven door Sonny, waarin het subtiele vioolspel een hoofdrol heeft . (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik "I Have Known Love", een cover van een nummer van Silver Apples te horen, een lekker in het gehoor klinkende folk song, waarin een sterke melodielijn zit en dat een uitstekende samenzang bevat en deze wordt gevolgd door "The Angelus" (Sonny), waarin de band een fantastisch klinkende folk song speelt met een licht hypnotiserend ritme en meerstemmige zang en ook in deze song speelt de viool een belangrijke rol.
Daarna krijg ik "I Pick Up Birds" te horen, een door Leo geschreven song, die over een ware gebeurtenis gaat en ook dit is een lekker in het gehoor klinkende song, waarin een aanstekelijk ritme zit, waarna "Ricochet" (Leo) volgt en in dit nummer schotelt Tir Na Nóg me een fantastische licht hypnotiserende psychedelische folkrock song voor.
Dan hoor ik een door Sonny in zijn jeugd geschreven song, die niet op de EP paste, getiteld "Andria" en hierin hoor ik sterke zang gecombineerd met prima gitaarspel, waarin een licht Zuid Amerikaans ritme zit.
Vervolgens krijg ik weer een nummer van Leo te horen, dat "Sympathetic Love" heet en dit is een mooie rustige song, waarop Garvan Gallagher de basgitaar speelt.
In "The Gangway" (Sonny), laat het duo me een prachtige rustige folk song horen, die door het vioolspel een trieste ondertoon krijgt en in "Time Is Gone" (Leo) speelt het duo, met medewerking van Garvan Gallagher op basgitaar, een lekker in het gehoor klinkende folk song in een rustig tempo.
Het laatste nummer van het album is het door Elly Lucas geschreven titel nummer "The Dark Dance" en daarin hoor ik een schitterend stukje instrumentale folk, waarin de viool een belangrijke rol speelt.

"The Dark Dance", dat het eerste album van Tir Na Nóg sinds 42 jaar is, bevat 10 uitstekende nummers, die zeker door de echte folk liefhebbers niet onopgemerkt zullen blijven en ik kan hen dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten