maandag 13 juli 2015

Review: Rob Hegel - Make It Magical (Red Lips, 2015) (Pop)

Nadat Rob Hegel, die in Dayton, Ohio, geboren is, The Beatles in de Ed Sullivan show had zien optreden op 9 februari 1964, wist hij het zeker; hij wilde ook in een band spelen.
Hij vroeg zijn vrienden Mike Reed en Tim Daum, die bij hem in de klas op high school zaten en die in de band The Duprees hadden gespeeld, of hij in hun nieuwe band mocht komen spelen en dat was goed.
De band, die ze The Chandells noemden, bestond toen uit: Graig Carlson - slaggitaar, Geoff Hearsum - basgitaar, Dale Graham - zang, Rob Hegel - bongo's en orgel en Tim Daum - sologitaar en Mike Reed - drums.
Binnen 6 maanden waren ze de meest gevraagde band in het zuiden van Ohio, speelden ze in alle grote plaatsen en hadden in Greenville zelfs politie escorte nodig om langs hun uitzinnige fans te komen.
Tegen de tijd dat ze senioren waren op high school, was hun populariteit zo gestegen, dat de nr.1 diskjockey van Dayton, Bob Holiday, hen de beste van de 800 bands, die de streek rijk was, noemde.
Maar dat had ook een keerzijde, want de band werd regelmatig uitgedaagd om mee te doen aan band battles en raakte dat beu.
Daarom was het tijd voor verandering en dat kwam er, omdat ze hadden besloten de bandnaam te veranderen en deze werd tijdens hun uitverkochte concert in de Centerville's Town Hall begin 1966 bekend gemaakt en gingen ze verder onder de naam Bittervetch.
Dat jaar werd ook hun enige single uitgebracht en ging de band 23 juli uit elkaar, doordat elk van hen een andere studierichting op ging en de bandleden in verschillende plaatsen in het land terecht kwamen.
De nalatenschap van de band bestaat uit 16 door Rob geschreven songs, die via Gear Fab records in 2005 zijn uitgebracht en op de CD aangevuld zijn met enkele solosongs van Rob, plus een opname van Me And The Other Guys, waarin Rob piano speelt.(GF-217)
Vervolgens maakte Rob de overstap naar de muziek industrie en ging voor RCA Records werken, die hij zijn zelf geschreven songs aanbood en daarmee in 1973 een platencontract verwierf, waarna zijn single "New York City Girl" verscheen.
Hij verhuisde naar New York City en bracht in samenwerking met Amanda George zijn tweede single via RCA uit, maar door creatieve meningsverschillen gingen RCA en Rob uit elkaar.
Vervolgens kwamen Rob en Amanda bij muziek industrie legende Don Kishner terecht, waar ze gedurende enkele jaren songs schreven voor diverse televisie projecten.
In 1980 keerde Rob terug naar RCA, die zijn eerste solo LP "Hegel" met daarop de hit "Tommy, Judy & Me" uitbracht, waarmee Rob de aandacht trok van Dick Clark, die hem in American Bandstand liet optreden.
In 1982 werd hij geïntroduceerd bij Dick Wagner (gitarist van o.a. Alice Cooper) en schreef hij de song "Just as I Am", waar Air Supply een top 20 hit mee scoorde en in 1985 werkte hij mee aan de dance versie van het nummer "In-A-Gadda-Da-Vida", dat via Kama Sutra records verscheen.
Daarna werkte hij met diverse andere artiesten en verscheen zijn tweede LP "Hegel 2" (een compilatie met daarop 20 nummers) in 2009 via het Red Lips Records label, die ook de download CD "Road Signs" (2012) uitbracht plus de kerstsingle "It’s Almost Christmas" (2009), die hij samen met Nataly Lola Plotner maakte.
In 2014 werd hij voor de opnames van de Pete Quaife (Kinks) Foundation CD "Shoulder To Shoulder" (die in december 2014 verscheen) gevraagd enkele songs te spelen, waarna hij "You & I" en een a-capella versie van Ray Davis' Kinks klassieker "Tired of Waiting for You" ten gehore bracht.
Verder schreef hij samen met zijn vrouw Susan het verhaal "Tuxedo Bob", maakte een musical thriller getiteld "The Mirror Of Mister Moore" en een detective genaamd "All That Glitter".
Op zijn nieuwe CD "Make It Magical", die geproduceerd werd door Robbie Krieger en Harper Hug en via het Red Lips Records label is uitgebracht, spelen Robbie Krieger (The Doors), Elliott Randall (o.a.: Seatrain, Asia, Steely Dan, Sha-Na-Na), Doug Pettibone (o.a.: Marianne Faithfull, John Mayer, Tracy Chapman, Mark Knopfler), Bob Glaub (studio muzikant o.a.: Journey, Steve Miller Band, John Fogerty, Bob Dylan, Bruce Springsteen, enz), Ronnie King (Tupak Shakur), Lee Thornburg (Supertramp, Tower Of Power), Richard T. Bear en Mario Calire mee.

De CD bevat 11 nummers, waarvan "Love Is A Song" de eerste is en hierin krijg ik een schitterende zestiger jaren gerelateerde song te horen, waarin invloeden van The Beatles sterk hoorbaar zijn en het ritme zeer aanstekelijk is.
Daarna volgt "Just As I Am", waarin Rob opnieuw een fantastisch stukje muziek ten gehore brengt, waarvan ik denk, dat dit opnieuw een hit kan worden (eerder scoorden Air Supply,Samantha Lam en L.U.S.T. er een hiet mee), mits de radio stations het draaien en de muziek doet me denken aan die van eind jaren 60 en ook nu is de invloed van The Beatles goed hoorbaar.
Dan krijg ik een lekker in het gehoor klinkende pop song te horen, getiteld "Do You Ever Think Of Me At All?", waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten, die gevolgd wordt door de titelsong "Make It Magical", waarin een erg vrolijk aanstekelijk ritme zit en de muziek me aan die van Paul McCartney doet denken.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Say You Love Me" laat Rob me een gevoelige ballad horen en hierbij begeleidt hij zichzelf op piano, waarna "Sanatarium" volgt en ook in dit naar 50er jaren gemaakte nummer begeleidt hij zichzelf op piano, aangevuld door ukelele en drums.
"I Belong To You Belong To Me" klinkt heerlijk opgewekt en swingend, waardoor ik met de muziek mee begin te deinen, terwijl het ook de jaren 60 opnieuw terug
in mijn herinnering brengt en dit nummer wordt gevolgd door "When You Wake Up In The Morning", waarin een een aanstekelijk liefdeslied te horen krijg, zoals Rob die in de jaren 60 ook schreef.
Vervolgens hoor ik "You Wonder" en hierin gaat hij verder met het maken van zijn lekker in het gehoor klinkende muziek, door me een uitstekende rustige song voor te schotelen, die gevolgd wordt door het heerlijke "Completely Nude", waarin behalve een swingend ritme ook lichte country invloeden zitten en het is dan ook moeilijk om niet in beweging te komen bij deze song.
Het laatste nummer van de CD heet "Something Is Going To Happen" en doet me lichtelijk denken aan het nummer "Garden Party" van Ricky Nelson en ook deze swingende song bevat invloeden uit de country.

Rob Hegel heeft met "Make It Magical" een fantastische CD gemaakt, die vol met uitstekende songs staat en naar mijn mening zijn beste album tot nu toe is en ik kan iedere liefhebber van jaren 60 muziek, alsmede de betere pop, deze schijf dan ook voor de volle 100% aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten