maandag 27 juli 2015

Review: Landmarq - Roadskill - Live In The Netherlands (Synergy, 2015) (Symfonische Progressieve Rock)

Landmarq is een Britse progressieve rockband, die in 1990 te Londen, Engeland, werd opgericht en in eerste instantie bestond uit: Damian Wilson - zang, Uwe D'Rose - sologitaar, Steve Gee - basgitaar en zang, Dave Wagstaffe - drums en Steve Leigh - toetsen.
Damian verliet de band in 1992, maar keerde in 1995 terug en besloot in 1997 solo verder te gaan, waarna Ian ‘Moon’ Gould als zanger bij de band kwam, totdat hij besloot te stoppen en Tracy Hitchings bij de band kwam.
Toetsenist Steve Leigh werd in 2002 vervangen door Gonzalo Carrera, die op zijn beurt in 2005 werd opgevolgd door Mike Varty, terwijl drummer Dave Wagstaffe in 2012 naar Wishbone Ash overstapte, waardoor Daniel Martin de nieuwe drummer werd.
De band trad in de loop der jaren op in onder andere: Engeland, Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Polen, Rusland, Australië, het verre Oosten, Mexico en Amerika en werkte met gerenommeerde muzikanten als: Marillion, John Wetton (ex-Asia, Roxy Music, etc.), Steve Hackett (ex-Genesis), Hugh McDowell (ELO), Nik Turner (Hawkwind), Martin Turner's Wishbone Ash, Annie Haslam (Renaissance), IQ, Pendragon, Arena en zelfs met Suzi Quatro plus vele anderen.
Sinds hun oprichting in 1990 heeft de band 5 studio albums uitgebracht: "Solitary Witness" (SI Music, 1992), "Infinity Parade" (SI Music, 1993), "The Vision Pit" (SI Music, 1995 + heruitgaven op hun eigen Synergy Records en GFT-Cyclops), "Science of Coincidence" (Synergy Records, GFT-Cyclops, 1998) en "Entertaining Angels" (Synergy Records, 2012, eerste uitgave inclusief bonus CD).
Deze laatste verscheen eveneens, onder de naam "Entertaining Angels - Special Edition", in een zeer gelimiteerde oplage op vinyl als 2LP en wordt als het beste album van de band beschouwd.
Verder verschenen de live albums: "Thunderstruck (Live I)" (Synergy Records, GFT-Cyclops, 1999), "Aftershock (Live II)" (Synergy Records, GFT-Cyclops, 2002) en "Turbulence - Live in Poland" (Metal Mind Records, 2006), waarbij de eerste 50 exemplaren een gesigneerde ansichtkaart van de band bevatten en de opnames van de in 2006 verschenen DVD "Turbulence - Live in Poland" (Metal Mind Records) gehaald zijn.
Ook werden de CD's "Solitary Witness" en "Infinity Parade" door het GFT-Cyclops heruitgebracht met bonus nummers en verscheen de 2CD "Origins - A Landmarq Anthology - 1991-2014", via het Synergy Records label, met de beste nummers van Tracy Hitchings en Damian Wilson inclusief een nieuwe song, getiteld "Origins".
Hun nieuwe album "Roadskill - Live In The Netherlands" werd live gefilmd en opgenomen in 2013 in De Boerderij te Zoetermeer, Nederland en is uitgebracht door het Synergy label.

De CD start met "Turbulance", waarin ik de band een schitterende progressieve rock song hoor spelen, die diverse tempowisselingen, lichte hardrock en folk invloeden bevat en gevolgd wordt door "Personal Universe", een uitstekend rustig nummer en in deze song laat Tracy me horen niet voor gerenommeerde zangeressen, zoals Barbra Streisend onder te doen.
Daarna volgt "Glowing" en net als in de vorige songs klinkt de muziek melodisch en heeft de zang iets weg uit een musical, waardoor het een fantastisch geheel oplevert en in "Stormbrewing" speelt Mike Varty een prachtig kort piano werkje, dat vervolgd wordt in "Thunderstruck" laat Landmarq me genieten van een geweldig stuk symfonische rock, dat enkele prima tempowisselingen bevat, die het nummer spannend houden. (luister naar een uitvoering van dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan hoor ik "Prayer", waarin de band opnieuw zo'n mooie melodische song speelt met musical invloeden en in "Calm Before The Storm", dat uit 3 delen bestaat (i "Strange But Beautiful", ii "Spiderman", iii "Into The Abyss") en bijna 17 minuten duurt, zet de band me een schitterende mix voor van musical, symfonische en progressieve rock, waarbij de band verscheidene prima tempowisselingen ingebouwd heeft en naar het einde toe invloeden van Emerson, Lake & Palmer naar voren laat komen.
Het laatste nummer van de CD heet "Entertaining Angels" en hierin laat de band me ook nu weer zo'n heerlijke melodische symfonische rock song horen met daarin diverse tempowisselingen, die zo kenmerkend voor de muziek van de band zijn.
De DVD bevat nog 2 songs, die niet op de CD voorkomen, waarvan de eerste "Mountains Of Anglia" heet en in dit nummer krijg ik een uitstekend uptempo symfonische song te horen, waar tevens enkele tempowisselingen in zitten en in "Walking On Eggshells" schotelt de band me een prachtige rustige song voor, die geweldig klinkt.

De CD/DVD "Roadskill - Live In The Netherlands" bevat 10 heerlijke songs, die zeker door de liefhebbers van symfonische en progressieve rock gewaardeerd zullen worden en ik kan hen deze uitgave dan ook van harte aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten