maandag 28 september 2015

Review: Ifsounds - Reset (Melodic Revolution Records, 2015) (Progressieve Rock)

Ifsounds is een Italiaanse progressieve rock band uit Petacciato, die vans 1993 tot 2000 bestond uit: Claudio Lapenna – piano, keyboards en zang, Dario Lastella – sologitaar, programmering en zang, Franco Bussoli – basgitaar en Pietro Chimisso - drums, speelde in hun begin periode covers van bands als: Pink Floyd, Queen, The Police en andere bekende groepen, maar ook enkele eigen nummers en was regelmatig op festivals te zien.
In 2004 kwam de band weer samen en bestond toen uit: Claudio Lapenna – piano, keyboards en zang, Dario Lastella – sologitaar, programmering en zang, Franco Bussoli – basgitaar en Paolo De Santis – zang. 
Ifsounds, die toen nog If heette, bracht in dat jaar hun eerste demo "In The Cave" in deze formatie uit, die in 2005 gevolgd werd door een nieuwe demo, getiteld "If" en daarop speelden Elena Ricci (zang) en Luca Tilli (cello) als gastmuzikanten mee.
De band bracht hun debuut album "The Stairway" in 2006 uit, waarna Luca Di Pardo (drums) bij de band kwam en in 2008 verscheen het album "Morpho Nestira", gevolg door de 2CD "If…Sounds", een collectie van eerder uitgebrachte opnamen, plus 1 nieuw nummer.
Daarna bracht de band het album "Apeirophobia" (2009) uit, waarin de bandbezetting gewijzigd was en de naam If veranderde in Ifsounds en Elena Ricci - zang en Enzo Bellocchio – drums de nieuwe bandleden waren.
In 2011 was Elena weer uit de band en verscheen de EP "Unusual Roots", die in 2012 gevolgd werd door het album "Red Apple".
Daarin bestond de band uit: Federica Berchicci – zang, Claudio Lapenna – elektrische en akoestische piano, keyboards, orgel, synthesizer en zang, Dario Lastella – sologitaar, keyboards, synthesizer, sequencers, basgitaar, ukelele en zang, Franco Bussoli – basgitaar en Enzo Bellocchio – drums.
Hun nieuwe album "Reset", dat 10 nummers bevat, is door het Melodic Revolution Records label in twee talen uitgebracht, zowel in het Italiaans als in het Engels, terwijl de band ook deze keer weer enkele wisselingen heeft ondergaan en tegenwoordig bestaat uit: Runal - zang, Dario Lastella – sologitaar, keyboards, synthesizer en zang, Fabio De Libertis – basgitaar, Claudio Lapenna – elektrische en akoestische piano, keyboards, orgel, synthesizer en zang en Gianni Manariti – drums, percussie en zang.

Het Engelstalige album begint met "When I Was Born Again" en daarin krijg ik een uitstekende progressieve rock song met wisselende ritmes voorgeschoteld, die bij tijd en wijle swingt als een trein (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Fr964", waarin de band me een schitterend swingend instrumentaal symfonisch rock nummer laat horen.
Daarna hoor ik "40-14" en hierin speelt de band in het begin een heerlijke dansbare rock song met lichte punk invloeden, waarin enkele subtiele tempowisselingen zitten, maar die halverwege over gaat in een fantastisch stuk psychedelische progressieve rock, waarna "Laura" volgt en ik de band een prachtige rustige song hoor spelen, die door het gebruik van de viool een melancholisch karakter krijgt.
Dan volgt "I've Never Hated Anyone", waarin de band me een lekker in het gehoor klinkende swingende uptempo hardrock song voor zet, gevolgd door "Run Away" en ook in dit nummer laat de band me genieten van een heerlijke rustige melodische rock song, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.
Aan het begin van "Flashback" krijg ik een vrij heftig startend hardrock nummer te horen, dat na korte tijd over gaat in een prima rustige melodische song en in "Fading To Blue" laat Ifsounds me opnieuw genieten van een geweldig mooie rustige rock song.
Vervolgens hoor ik het titelnummer "Reset" en daarin speelt de band een schitterend instrumentaal progressief rock nummer, waarna het laatste nummer van het album volgt, getiteld "The Tide" en hierin zet de band me ook nu weer een verrukkelijke melodische rock song voor, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.

Ifsounds heeft met "Reset" een uitstekende afwisselende schijf afgeleverd, die heerlijke melodische progressieve rock muziek bevat en het beluisteren meer dan waard is, waardoor ik liefhebbers van dit genre dit album ten volle kan aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten