maandag 21 september 2015

Review: Mechanik - Eadem Mutat Resurgo (R.A.I.G., 2015) (Progressieve Rock / Spacerock)

Mechanik is eind 2011 te Madrid, Spanje opgericht en bestaat uit: Klaus - sologitaar, synthesizer en zang, Olivares - basgitaar en drones, Lete G - drums en cimbalen en Yuldj - zang.
De band bracht in mei 2012 hun eerste demo, getiteld: "You Are The Teacher And The Guru EP", waarop 3 nummers staan, gevolgd in juli 2012 door "Inner Temple / Outer Temple EP" met daarop eveneens 3 nummers en eind oktober 2012 "Velut Stella Splendido EP" uit, waarop 2 nummers staan.
Deze 3 EP's werden in eigen beheer uitgebracht, waarna het nummer "Kwanmyongsong" van de "Velut Stella Splendido EP" in 2013 via het Engelse Fruits De Mer Records op de LP "Strange Fish Volume II" verscheen, terwijl het andere nummer "De Tepenecz" samen met "Bliss & Gloss" en "Inner Temple" van "Inner Temple / Outer Temple EP" en "Russian Doll" van "You Are The Teacher And The Guru EP" op hun debuut CD "Velut Stella Splendida" staat, dat in 2013 via het Russische R.A.I.G. label is uitgebracht.
Op hun nieuwe CD "Eadem Mutat Resurgo", die 8 nummers bevat en ook deze keer via het R.A.I.G. label uitgebracht wordt, is Olivares vervangen door Tasio.

Het eerste nummer van het album heet "Nesmrtelnost..." en hierin krijg ik, na een rustig begin, een geweldig swingend spacerock nummer te horen, dat progressieve rock invloeden bevat en met een hoge snelheid gespeeld wordt en naadloos door loopt in "...A Vecnost", waarin het tempo in het begin een stuk rustiger en experimenteler klinkt, om vervolgens over te gaan in een heerlijke swingende dansbare spacerock song met lichte disco invloeden, waarin de band een stem omvormer gebruikt en naar het einde toe terug keert naar het rustige experimentele geluid.
Daarna hoor ik "To Tzeitel", een fantastische progressieve rock song, die spacerock invloeden bevat en swingt als een trein, waarbij stil blijven zitten onmogelijk is.
Dit nummer gaat over in "Ein Heller Stern" en hierin laat de band me genieten van een melodisch progressief rock nummer met spacerock invloeden en van de muziek van de Russische band IWKC en op driekwart van het nummer verandert dit en wordt de muziek iets rustiger en meer psychedelisch.
In "Howl" start de muziek met een toespraak en zet de band me een schitterende progressieve rock song voor, die de sfeer van de begin jaren 70 uitwasemt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en verder gaat in "Particulas Subatómicas En El Jet De Un Agujero Negro" en daarin speelt Mechanik een verrukkelijk stukje experimentele psychedelische muziek, dat een vervolg krijgt in "Éclairs De Vie Après La Dernier Souffle", waarin de band me een fantastisch avant garde nummer voorschotelt en vervolgens het album afsluit met de song "Sgt. Shamar Thomas", een verschrikkelijk goede mix van spacerock, progressieve en melodische rock, waarin de band een aanklacht tegen de agressie in maatschappij laat horen.

Net als hun debuut album, is ook "Eadem Mutat Resurgo" een geweldige CD geworden en heeft Mechanik me bijna 55 minuten in de ban van hun fantastische muziek gehouden en ik kan iedere liefhebber van zowel progressieve rock, als spacerock en melodische rock dit album dan ook voor de volle 100% aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten