maandag 23 oktober 2017

Review: PODD - Cosmic Forces (CD Baby/Holus Bolus Records, 2017) (Progressieve Rock)

De band PODD bestaat uit verschillende nationaliteiten.
Oprichter Peter Olsen - sologitaar en zijn broer Eric - keyboards komen uit Mississippi, Amerika, terwijl Dejan Dejkoski - drums en percussie uit Macedonië komt en basgitarist Takashi Otsuka uit de Himalaya.
De naam PODD is samengesteld uit de namen Peter Olsen (PO) en Dejan Dejkoski (DD), die de kern van de band vormen.
Alle bandleden hebben reeds geruime tijd ervaring en speelden onder andere met the Boston Symphony Orchestra, The Boys Choir of Harlem en Ben E. King (Takashi), Randy Brecker, Ted Nash, George Garzone, Don Braden, Ratzo Harris en Tim Horner (Eric), Dan Johnson, Prasanna Thokchom, Saida Fikri en Ustad Shabbir Nisar (Peter) en Dejan speelde in diverse bands.
Hun debuut album “Cosmic Forces” werd door Peter Olsen in zijn Aqua Velour Studio opgenomen en gemixt door Dave O’Donnell, terwijl het eindproduct door Scott Hull van Masterdisk werd gemaakt.

Het album, dat 9 juni 2017 via CD Baby en Holus Bolus Records verscheen, bevat 10 instrumentale nummers, waarvan het eerste "Beyond Beyond" heet en daarin hoor ik de band een mooi rustig stukje muziek spelen, dat na iets meer dan een minuut over gaat in een schitterend swingend complex stuk progressieve rock, dat technisch van hoogstaande kwaliteit is en gevolgd wordt door "There And Back", dat eveneens vrij rustig start, maar al snel verandert in een swingend progressief rock nummer, waar invloeden uit de muziek van Emerson, Lake & Palmer in te horen zijn.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna zet de band me "Primal Antenna" voor en krijg ik een geweldig bombastisch stuk rock voorgeschoteld, dat ook nu weer vrij complex in elkaar zit, waarna
"Starseed" volgt en de band me opnieuw een fantastisch stukje swingende rock voorschotelt, dat diverse tempowisselingen bevat, waarbij het tempo gemiddeld te noemen is.
In "The Spark" laat PODD me genieten van een spannend stuk muziek, waarin de band Oosterse en westerse invloeden aaneen smeedt tot een swingend geheel en in "Impact" schotelt de band me een heerlijk rustig melodisch nummer voor, waar Oosterse invloeden hoorbaar zijn, totdat de band besluit het roer om te gooien en iets over de helft van het nummer overschakelt naar het maken van uptempo progressieve rock, waarin de gitaar en synthesizer een belangrijke rol spelen.
Dan krijg ik "Ultimate Reality" voorgeschoteld, dat rustig start, om na korte tijd over te gaan in een verrukkelijk stuk muziek, waarin jazz invloeden en progressieve rock elementen aan elkaar gekoppeld zijn, waarbij de muziek in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en dit wordt gevolgd door "Abraxas", dat weer Oosterse invloeden heeft en in een niet al te hoog tempo geswpeeld wordt.
Vervolgens krijg ik "Ziza Ori" voorgezet en hierin wordt de complexe muziek, die lichte jazz en hardrock invloeden bevat, in een hoog tempo gespeeld, waarna "Transmission", volgt, dat na een rustig begin, ontaardt in een schitterende mix van jazz en progressieve rock, die in een hoog tempo gespeeld wordt.

"Cosmic Forces" van PODD is een fantastisch debuut album van deze band, waarmee de band me van begin tot eind heeft weten te boeien en ik op het puntje van mijn stoel heb gezeten, om maar niets van de schitterende complexe muziek, die van hoogstaande kwaliteit is, te missen en ik kan dit album dan ook ten zeerste aanraden aan iedere liefhebber van progressieve rock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten