maandag 7 januari 2019

Review: Jodi - Pop Espontáneo (Out-Sider Music, 2018) (Progressieve Pop)

Joern en Dirk Wenger, die beide in Paraguay geboren werden, starten eind jaren 60 met de band The Rabbits en brachten een EP uit in 1969.
Nadat de band uit elkaar ging, verhuisden de broers naar Duitsland, waar ze kunst gingen studeren en muziek lessen volgden bij niemand minder dan Karl Heinz Stockhausen.
In Paraguay bouwden ze hun eigen thuis studio, waar ze hun muziek opnamen en experimenteerden om hun eigen geluid en geluidseffecten te creëren.
Hun album "Pops De Vanguardia" werd met 2 bandrecorders opgenomen, waarbij Joern zong, sologitaar en orgel speelde, terwijl Dirk de drums en percussie voor zijn rekening nam en in 1971 uitgebracht.
Deze opnames zijn 1 december 2016 voor het eerst her uitgegeven via het Out-Sider Records label en het album, dat 12 nummers bevat, is zowel op LP + digitale download coupon, als op CD, waarop 17 staan, uitgebracht en vermeldenswaardig is nog, dat er op de CD en digitale download uitgave 5 bonus nummers staan, waarvan er 3 niet eerder verschenen, 1 van een zeer zeldzame privé EP komt en 1 van de EP van The Rabbits.
Op 5 december 2018 verscheen "Pop Espontáneo" op LP, CD (inclusief 3 extra nummers en download coupon) en als digitale download, eveneens via Out-Sider Music en vermeldenswaardig is, dat het album bestaat uit onuitgebrachte thuis opnamen uit de periode 1969-1975.

Het album, dat inclusief de extra nummers, 19 titels bevat, start met "Loveseller" en hierin zet het duo me een swingende mix van pop, elektro en dance voor, die zeer dansbaar is (luister naar dit nummer via d e youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Altered Termites In My Room", een heerlijke dansbare uptempo mix van jazz en elektro, waarna ik "Change Your Mind About Me" hoor en het duo me een prima progressieve pop song voorzet, die Zuid Amerikaanse invloeden heeft en swingt.
Daarna hoor ik "Wanna Change This World", een uitstekende swingende uptempo funky dance song, waarbij stil zitten geen optie is en deze wordt gevolgd door "Night Dreamer", een dansbaar instrumentaal disco nummer met een aanstekelijk ritme en lichte jazz invloeden.
In "Save My Soul" krijg ik een schitterende uptempo progressieve pop song voorgezet, die filmmuziek invloeden heeft en enkele subtiele tempowisselingen heeft
en in "Take Me Higher" laat het duo me genieten van een fantastische poprock song, die swingt als een trein en in "Instrumental Nocturno" schotelt het duo me een mooi, vrij rustig, instrumentaal nummer voor.
Dan brengt Jodi "A Sunburst Of Bees" en daarin hoor ik het duo opnieuw een geweldig stukje instrumentale progressieve poprock ten gehore brengen en dit wordt gevolgd door "Where Are All My Friends", een dansbare uptempo mix van soul, elektronische muziek en progressieve pop, die gevolgd wordt door "I Will Wait For You", een lekkere dansbare uptempo pop song met enkele tempowisselingen.
Vervolgens zet het duo me "The Mom Kiss First" voor en hierin krijg ik een opnieuw een swingende progressieve rock song te horen, die in een afwisselend tempo gespeeld wordt en gevolgd wordt door "I Find You In The Night", een swingende poprock song, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en "I Loved You Once", een uptempo garagerock song, die enkele subtiele tempowisselingen bevat en swingt als een trein.
Daarna hoor ik "Tell Me Why", een aanstekelijke pop song, die invloeden uit de jaren 60 bevat en lichte invloeden van de muziek van The Beatles heeft, waarna "Six Feet Over The Rainbow" volgt en het duo me een dansbaar instrumentaal nummer voorschotelt, dat enkele tempowisselingen heeft.
Verder volgen de extra nummers, die alleen als digitale download verkrijgbaar zijn en daarvan is het eerste "Hard To Be Alone" en hierin laat het duo me genieten van een verrukkelijke progressieve poprock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en gevolgd wordt door "Searching For A Figure", een melodische elektronische poprock song met diverse tempowisselingen en "Toys", een heerlijke afwisselende song, die in een theater gespeeld had kunnen zijn.

"Pop Espontáneo" van Jodi is een uitstekende plaat, die vol staat met lekker in het gehoor klinkende nummers, die het beluisteren meer dan waard zijn en ik kan iedere liefhebber van pop muziek aanraden, deze schijf eens te gaan horen.

1 opmerking:

  1. Hi Friends...Thanks for nice review. I am very gratefully.
    Kindly Regards from Asuncion
    joern(JODI)

    BeantwoordenVerwijderen