zondag 27 januari 2019

Review: Uluru - Acrophilia (Tonzonen Records, 2019) (Stonerrock)

Uluru werd in november 2014 te Kadiköy, Turkije opgericht en bestaat uit: Ege Caldemir - sologitaar en synthesizer, O"gulcan Ertürk - basgitaar en Ümit Büyüksel - drums.
De band bracht hun debuut EP "Dazed Hill" als digitale download uit op 17 november 2015 uit en deze werd op 21 maart 2016 gevolgd door de digitale download EP "Imaginary Sun", waarna beide door Tonzonen Records als 2CD en in een beperkte oplage als LP op rood en zwart 180 gram vinyl onder de naam "Imaginary Sun" werden uitgebracht.
Op 7 januari 2019 verscheen hun album "Acrophilia", dat 7 nummers bevat, via Tonzonen Recordsin een beperkte oplage van 500 stuks als CD en tevens in een beperkte oplage van 400 stuks op LP, waarvan er 300 op zwart en 100 op marmerblauw vinyl werden geperst.

Het album start met "Insidious Queen" en daarin brengt de band een stevig uptempo melodisch stonerrock nummer ten gehore, dat diverse tempowisselingen heeft en invloeden van de progressieve rock uit de jaren 70 bevat (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Sark", waarin de band melodisch begint en het nummer verder uit bouwt door er een geweldig swingend stukje stoner aan toe te voegen, dat een licht hypnotisch ritme bevat en in vrij hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna volgt "Siderae", een schitterend aanstekelijk uptempo rock nummer, dat swingt als een trein, een terugkerend ritme bevat en hardrock invloeden heeft en dit nummer wordt gevolgd door "Constantine", een prachtig, vrij rustig, licht melodisch nummer met Oosterse invloeden en langzaam iets meer snelheid krijgt.
In het titel nummer "Acrophilia" speelt Uluru opnieuw zo'n fantastisch swingend uptempo rock nummer, waar 70er jaren invloeden in zitten en iets over de helft in een verhoogd tempo gespeeld wordt, waarna de band het nummer tegen het einde afbouwt door in een rustig tempo te eindigen en in "Sin 'N Shamash" schotelt de band me nogmaals een swingend startend melodisch rock nummer voor, dat na korte tijd over gaat in een erg rustig tempo, waardoor er een een verrukkelijk stuk licht psychedelische melodische muziek ontstaat.
Dan volgt het laatste nummer "Aeternum", dat met een terug kerend ritme in een gemiddeld tempo begint, langzaam iets wordt opgevoerd en een licht hypnotiserend ritme bevat.

"Acrophilia" van Uluru bevat 7 heerlijke nummers, die me van begin tot einde hebben geboeid en ik kan deze schijf dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van stonerrock en jaren 70 muziek houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten