maandag 15 november 2021

Review: Pirate - Pirate (Bird's Robe Records, 2021) (Progressieve Jazz)

Pirate uit Sydney, Australië werd in 2007 opgericht en bestond uit: Tim Adderley - drums, Ben Norvill - basgitaar, Shan Abey - sologitaar en Joel Woolf - saxofoon en zang.
De band bracht op 6 juni 2008 hun debuut digitale EP via Bird's Robe Records uit, getiteld "Demo", die eerder in 2007 in eigen beheer was verschenen en deze werd gevolgd door de CD EP "Pirate", die op 6 november 2009, via Bird's Robe Records in een beperkte oplage van 50 stuks en als digitale download verscheen en het album "Left Of Mind" (2 september 2011, CD en digitale download, Bird's Robe Records). 
Bird's Robe Records bracht, als deel van hun 10 jarige bestaan, op 5 november 2021 de EP "Pirate", dat 5 nummers bevat, opnieuw uit als CD, als digitale download en tevens verscheen de EP via alle andere digitale kanalen.

De EP begint met "Phallicus Metallicus", waarin Pirate een stevig uptempo progressief jazz nummer met invloeden van heavy metal ten gehore brengt, dat tempowisselingen bevat.
Daarna volgt "Felon On The Roof", een schitterend nummer met een niet al te hoog tempo en een terugkerend ritme, dat Spaanse jazz en progressieve jazz invloeden heeft en een aanstekelijk ritme bevat.
In "Granddaddy Longlegs" schotelt Pirate me een uptempo experimenteel free jazz nummer voor, dat jazzrock invloeden heeft, een terugkerend ritme bevat, dat zo nu en dan met hoge snelheid gespeeld wordt en tempowisselingen heeft.
Dan volgt "Batman's Last Dance", een experimenteel nummer met een terugkerend ritme, dat halverwege over gaat in een mooi rustig stukje jazz, dat na korte tijd iets meer snelheid krijgt, om de laatste minuut weer over te gaan in een experimenteel stuk.
Verder hoor ik "B Minor", een swingend uptempo jazz nummer, dat invloeden van jazzrock heeft, tempowisselingen en terugkerende ritmes bevat en tegen het einde over gaat in een verrukkelijk stuk jazz, waarbij stil zitten geen optie is.

"Pirate" van Pirate is een lekker in het gehoor klinkende progressieve jazz CD met invloeden van jazzrock en experimentele jazz, waar ik zeer van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van jazz, progressieve en experimentele jazz en jazzrock dan ook aan eens te gaan luisteren naar deze prima schijf.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten