zondag 7 november 2021

Review: Tintern Abbey - Beeside The Complete Recordings (Grape Fruit Records, 2021) (Psychedelisch)

Tintern Abbey uit Londen, Engeland werd in het najaar van 1966 opgericht door Don Smith - sologitaar en David MacTavish - zang.
Nadat John Dalton - drums en Stuart MacKay - basgitaar zich bij dit duo hadden gevoegd was de band een feit.
De band, die van 1966 tot 1968 actief was, bracht hun enige single "Beeside"/"Vacuum Cleaner", via Deram Reciords, was verschenen en de song "Snowman" was opgenomen in december 1967, verliet Smith de band, waarna hij werd vervangen door gitarist Paul Brett, maar ook Terry Goldberg - orgel voegde zich als vijfde lid bij de band.
In deze formatie werd de single "How Do I Feel Today"/"Do What You Must" opgenomen, die in april 1968 zou verschijnen, maar echter nooit werd uitgebracht.
Ook had de band het plan een LP uit te brengen, maar ook dat gebeurde niet, want in augustus 1968 ging Tintern Abbey uit elkaar.
Er verschenen diverse compilatie albums, waarop de nummers van de single voorkomen en in 2006 brachten John Dalton en Paul Brett de EP "Do What You Must", waarop 4 demo's uit 1968 staan, in eigen beheer uit.
Op 20 augustus 2021 bracht Grape Fruit Records de 2CD "Beeside The Complete Recordings" uit, die totaal 36 nummers bevat, waarvan het grootste gedeelte uit 1968 stamt.

Het album begint op CD1 met "Beeside", waarin Tintern Abbey een heerlijke psychedelische song, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld, tempowisselingen bevat en een aanstekelijk ritme heeft en gevolgd wordt door "Vacuum Cleaner", een prima pop song, die een gemiddeld tempo heeft, waarin enkele tempowisselingen zitten en tevens bevat het nummer progressieve elementen.
Daarna volgen "Snowman", een prachtige licht psychedelische song met subtiele tempowisselingen (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), "Tanya", een mooie rustige song met folk invloeden, die na korte tijd iets meer snelheid krijgt, om tegen het einde terug te keren in het rustige tempo, "Black Jack", een uitstekende vrolijk klinkende song met een gemiddeld tempo en aanstekelijk dansbaar ritme, "Bodmin Blow", een schitterend instrumentaal nummer met een terugkerend ritme en de vroege versie van "My Prayer", een psychedelische song met een dansbaar ritme en Oosterse invloeden.
In "Let The Wind Blow" zet Tintern Abbey me een lekker in het gehoor klinkende song voor, die subtiele tempowisselingen heeft, in "Stickleback" krijg ik een trage song met lichte psychedelische invloeden te horen, in "Busy Bee" speelt de band een prima psychedelische pop song met een terugkerend ritme en een gemiddeld tempo en in de demo versie van "Snowman" schotelt de band me uitstekende versie van dit psychedelische nummer voor.
Dan volgen de demo mix van "Beeside", een lekkere psychedelische song met een terugkerend ritme en tempowisselingen, de demo mix van "Vacuum Cleaner", een heerlijke swingende pop song met tempowisselingen en een aanstekelijk ritme, de eerste demo uitvoering van "Do What You Must", een geweldige licht progressieve song, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en een terugkerend ritme met lichte progressieve blues invloeden heeft en de eerste demo versie van "How Do I Feel Today?", een prima pop song met gemiddeld tempo en een hoog meezing gehalte.
Verder hoor ik "Hookah", een verrukkelijke song met progressieve rock invloeden en tempowisselingen, de eerste demo van "People Can't See", een pop song met een vrij rustig tempo en "Naked Song", ook wel bekend als "Seeds Of Discord", een pop song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme.
Ook CD2 bevat 18 nummers en deze begint met "Nightfall", een uitstekende licht psychedelische pop song met subtiele tempowisselingen en progressieve invloeden en deze wordt gevolgd door het in de Polydor studio opgenomen "Mrs Daisy", een fantastische song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk vrolijk ritme en een hoog meezing gehalte, "Blue Pants", een geweldige song met een geproken tekst, een aanstekelijk middeleeuws ritme en de tweede demo versie van "People Can’t See", een prachtige rustige song, die aanzet tot schuifelen.
Daarna volgen de voor Decca opgenomen demo "How Do I Feel Today?", een heerlijke pop song met een gemiddeld tempo en een hoog meezing gehalte, "Magic Horsemen", een verrukkelijke song met een gemiddeld tempo, dat een aanstekelijk dansbaar ritme heeft, "My Zoo", een prima pop song met een niet al te hoog tempo, dat halverwege iets sneller wordt en na korte tijd weer terugkeert in het begin tempo en "Dream" ook wel bekend als "Song Of Despair", een song met invloeden van progressieve muziek, die in een vrij rustig tempo gespeeld wordt en tempowisselingen heeft.
In "My House" schotelt Tintern Abbey me een geweldige swingende uptempo rock song voor, die een terugkerend ritme heeft en progressieve rock invloeden bevat, in "Life Goes By" krijg ik een puike song met een gemiddeld tempo en een Oosters klinkend ritme te horen, in de tweede uitvoering van "My Prayer", laat de band me opnieuw genieten van een dansbare psychedelische uptempo song, die net als de eerste versie van dit nummer Oosterse invloeden bevat en tempowisselingen heeft en in "Raspberry Ripple" zet de band me een lekker in het gehoor klinkende song in een gemiddeld tempo voor, die iets voor de helft van het nummer meer snelheid en progressieve rock invloeden krijgt.
Dan volgen de tweede versie van "Mrs Daisy", dat net als de eerste uitvoering een fantastische song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk vrolijk ritme en een hoog meezing gehalte is, "Reaching For Nothing", een heerlijk nummer met een gemiddeld tempo, psychedelische invloeden en tempowisselingen, "Witchcraft", een puike song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, die tempowisselingen heeft en "Something", een mooie vrij rustig klinkende pop song met progressieve rock elementen.
Verder volgen "Strange Dame", een prachtige pop song met een gemiddeld tempo en progressieve invloeden en de tweede master versie van "Snowman", een puike licht psychedelische song met een aanstekelijk ritme en tempowisselingen, die tegen het einde een achterwaarts gespeeld stuk bevat, waardoor het psychedelische effect sterk naar voren komt.

"Beeside The Complete Recordings" van Tintern Abbey staat vol schitterende licht psychedelische nummers, die het tijdsbeeld van eind jaren 60 goed weergeven en ik kan elke liefhebber van deze muziek periode deze 2CD dan ook zeer aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten