zondag 28 november 2021

Review: The Spacelords - Unknown Species (Tonzonen Records, 2021) (Spacerock / Krautrock / Progressieve Rock)

De band The Spacelords uit Reutlingen en Metzingen/Neuhausen, Duitsland werd in april 2008 opgericht, toen Marcus Schnitzler - zang, drums, percussie en djembé, muziek begon te maken met Matthias Wettstein - sologitaar en Klaus Werz - basgitaar.
Matthias en Klaus hadden al verschillende ideeën voor songs en na enkele weken, was al bijna de helft van hun debuut CD uitgewerkt.
De achtergronden van de bandleden waren verschillend; Marcus studeerde traditionele ritmes in West Afrika en was al 25 jaar bezig met psychedelische muziek,
Matthias was beïnvloed door de muziek uit India, waar hij sinds de jaren 70 naar toe ging en speelde al 30 jaar gitaar en Klaus begon in 1978 als drummer in Rusland, maar schakelde al spoedig over op sologitaar en in 2006 werd dat basgitaar.
Het vierde Spacelords lid, Reinholt - dwarsfluit, kwam in 2008 bij de band en speelt op de debuut CD mee, maar verliet de band in 2009.
Hun debuut CD "Spacelords", uit 2009, werd in eigen beheer gemaakt en gedistribueerd door het Italiaanse BTF label, waarna de band in 2011 "Dimension 7" uitbracht, gevolgd door een "Live" CD-R in 2013, beide opnieuw in eigen beheer.
Hun album "Synapse" werd in 2014 door Sulatron Records uitgebracht in een gelimiteerde eerste oplage van 500 stuks op gekleurd 180 gram vinyl en door de band zelf als CD en gevolgd door de albums "Liquid Sun" (beperkte oplage op groen, geel en wit vinyl, plus 180 gram vinyl, CD en digitale download, 23 januari 2016) en "Water Planet" [beperkte oplage LP (1000 stuks) op blauw-wit gespetterd vinyl, CD en digitale download, 20 oktober 2017], die via Tonzonen Records verschenen en op deze plaat is Klaus vervangen door Akee Kazmaier.
Op 22 februari 2019 bracht Tonzonen Records de live plaat "On Stage" in een beperkte oplage van 500 stuks als 2LP uit, waarvan er 400 op zwart en 100 op marmer rood vinyl zijn geperst en tevens verscheen het album in een beperkte oplage van 1000 stuks op CD.
Als derde en laatste deel van de trilogie verscheen op 21 februari 2020 het album "Spaceflowers", nadat eerder de delen "Liquid Sun" en "Water Planet" uitgebracht waren en op 3 december 2021 brengt de band het album "Unknown Species" uit, waarop 3 lange nummers staan en ook dit album verschijnt via Tonzonen Records als LP in een beperkte oplage van 2000 stuks, waarvan 1500 op violet met geel gespetterd vinyl en 500 stuks op blauw met geel gespetterd vinyl, gestoken in een klaphoes, die tevens een poster bevat, als CD in een beperkte oplage van 500 stuks en als digitale download.

Het album begint met "F.K.B.D.F", waarin The Spacelords een verrukkelijke swingende mix van space- en krautrock in een gemiddeld tempo ten gehore brengt, die aanzet tot dansen.(luister naar dit nummer visa de bandcamp link onder de recensie)
Daarna volgt het titel nummer "Unknown Species", een uitstekend progressief nummer met een gemiddeld tempo, een terugkerend ritme en invloeden van spacerock, dat swingt.
Als laatste nummer zet de band me "Time Tunnel" voor en hierin start de muziek in een rustig tempo, om na enkele minuten iets meer snelheid te krijgen, waaraan na 7 minuten tijdelijk nog meer snelheid toegevoegd wordt, om dan over te gaan in een schitterend melodisch licht psychedelisch stuk muziek, dat opnieuw verandert en de band me nu laat genieten van een fantastisch progressief stuk, dat net voor het einde in het langzame begin tempo terug komt en in rust eindigt.

"Unknown Species" van The Spacelords is een geweldige plaat met invloeden van krautrock, spacerock en progressieve rock en ik heb hier dan ook met volle teugen van genoten, waardoor ik elke liefhebber van 1 of meer van deze genres deze schijf zeer kan aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten