zondag 13 maart 2022

Review: Øresund Space Collective - Oily Echoes Of The Soul (Space Rock Productions, 2022) (Progressieve Rock / Spacerock)

Øresund Space Collective  is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz, progressieve rock en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 37 officiële albums heeft uitgebracht.
Het nieuwe album van de band is het 27ste studio album, de 2CD "Oily Echoes Of The Soul", dat opnames van 1 oktober 2010 bevat, die in de Black Tornado Studios te  Kopenhage zijn opgenomen.
Verder is het vermelden waard, dat de 2CD 2 bonus nummers bevat, die samen 50 minuten duren en dat de volgende muzikanten op dit album spelen: Dr.Space, Mogens, Ola en KG - synthesizer, KG - sitar, Mathias, Johan, Tobias en Jocke - sologitaar, Pär, Jocke en Hasse - basgitaar en PIB en Johan - drums.

CD1 bevat 3 nummers en start met "Bump And Grind ØSC Style", waarin Øresund Space Collective een schitterend swingend progressief rock nummer met een gemiddeld tempo ten gehore brengt, dat een terugkerend ritme heeft en beweging oproept en na 7 minuten over gaat in een rustiger tempo met ruimtelijke jazz invloeden, dat voorzichtig weer meer snelheid krijgt, om iets over de helft van het nummer tijdelijk terug naar het langzame tempo gaat, waarna de muziek vervolgens opnieuw begint te swingen, om na enige tijd nogmaals in een trager tempo te worden gespeeld en invloeden van experimentele muziek en reggae te krijgen.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Dan volgt "Peace Of Mynd", een fantastisch psychedelisch nummer met Oosterse invloeden, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld, waarbij de sitar een zeer  belangrijke rol heeft en na 9 minuten over gaat in een heerlijk stukje uptempo country rock, dat swingt als een trein.
In het bonus nummer "Cruisin ́With The Alien Crew" zet Øresund Space Collective me een geweldig 34 minuten durend stuk progressieve rock voor, dat rustig start, ruimtelijke invloeden en een terugkerend ritme heeft en voorzichtig iets meer snelheid krijgt, waardoor de muziek begint te swingen en aanzet tot dansen, om iets voor de helft van het nummer in een traag tempo over te gaan, dat tijdelijk enigszins experimenteel wordt en dan verandert in een nummer met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, dat swingt.
CD2, waarop 4 nummers staan, begint met "Oily Echoes Of The Soul", waarin Øresund Space Collective een verrukkelijke swingende mix van elektronische muziek en progressieve rock voor, die een terugkerend ritme heeft en iets voor de helft van het nummer in een langzaam melodisch tempo over gaat, dat ruimtelijke en reggae  invloeden heeft. 
Daarna zet de band me "Look To The Sky, People" voor, een uptempo nummer, dat met ruimtelijke progressieve rock klanken en een terugkerend hypnotiserend ritme begint en na 8 minuten over gaat in een trager tempo, waarbij de muziek verandert in een melodisch elektronisch nummer met spacerock en lichte reggae invloeden.
Vervolgens krijg ik het tweede bonus nummer te horen, getiteld "Deep Breath For The Earth" en hierin speelt de band opnieuw een psychedelisch progressief rock nummer in een vrij rustig tempo, dat ruimtelijke invloeden en een terugkerend ritme bevat en iets over de helft van het nummer meer snelheid krijgt en meer elektronisch wordt en als laatste hoor ik "Shit Kickin", een geweldige swingende uptempo mix van country en rock & roll, waarbij stil zitten geen optie is.

"Oily Echoes Of The Soul" van Øresund Space Collective staat vol puike progressieve rock nummers, die ruimtelijke en psychedelische, maar ook rock & roll, country en reggae invloeden bevatten en bij tijd en wijle swingen en ik kan deze 2CD dan ook zeer aanraden aan elke liefhebber van één van deze genres. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten