zaterdag 6 mei 2023

Review: Conrad Schnitzler & Ken Montgomery - Cas-Con II (Bureau B Records, 2023) (Elektronisch / Experimenteel)

Conrad Schnitzler - tape recorder, synthesizer, cello, viool, keyboards en drums uit Düsseldorf, Duitsland, woonde en overleed in 2011 in Berlijn en  is het meest bekend door zijn werk met de bands Kluster en Tangerine Dream, maar hij maakte ook solo albums en werkte met ander artiesten.
Ken Montgomery - geluid artiest uit New York, Amerika had Conrad in 1982 reeds ontmoet en speelde tijdens live optredens met hem mee.
Op een avond in 1986 vond er een illegaal concert in de Erlöserkirche te Oost-Berlijn (Oost-Duitsland) plaats, waar Montgomery de mix van de geluidsbanden van maakte en Jörg Thomasius de opnamen van deed, waarna hij de cassette uitgave via zijn underground Krötenkassettenlabel deed.
De 6 originele opnemen zijn nu voor de eerste keer op LP en CD verschenen via Bureau B Records onder de titel "Cas-Con II". 

Het album begint met "Cas-Con II 1", waarin Conrad Schnitzler & Ken Montgomery een uitstekend elektronisch nummer spelen, dat avant garde en, experimentele invloeden bevat en in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en dit gaat door in "Cas-Con II 2", eveneens zo'n prima stuk elektronische experimentele muziek en ook dit loopt naadloos over in "Cas-Con II 3", "Cas-Con II 4", "Cas-Con II 5" en "Cas-Con II 6" waarin het duo er verder duchtig op los experimenteert, waarbij er tevens  tempowisselingen en veranderende ritmes ingepast worden, waardoor de muziek spannend blijft.

"Cas-Con II" van Conrad Schnitzler & Ken Montgomery is een niet alledaagse elektronische plaat, maar wel een hele spannende en ik heb dan ook het gevoel om in een lange  experimentele trip te hebben gezeten, waardoor ik elke liefhebber van zowel elektronische, alsmede experimentele muziek deze schijf van harte kan aanbevelen.(luister naar een nummer van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten