zaterdag 6 mei 2023

Review: Nile On Wax - After Heaven (Tonzonen Records, 2023) (Avant Garde)

Nile On Wax, oftewel NOX uit België werd in 2007 opgericht en bestaat uit: Catherine Graindorge - viool, David Christophe - basgitaar en Elie Rabinovitch - drums.
De band bracht hun debuut album "Nox" in 2009 uit, gevolgd in 2011 door "Freaks" en in 2017 door "Bell Dogs", die alle drie via het Belgische Depot 214 label verschenen en op 19 mei 2023 verschijnt hun vierde album "After Heaven", waarop 7 nummers staan, via Tonzonen Records als LP, als CD en als digitale download.

Het album start met "In Heaven", waarin Nile On Wax een fantastisch rustig nummer speelt, dat invloeden van avant garde, klassieke muziek, new age en ambient bevat, om iets over de helft van het nummer een licht hypnotiserend drums ritme bijgevoegd te krijgen en dit wordt gevolgd door "More Icon", een schitterend nummer met een niet al te hoog tempo en een terugkerend ritme, dat vergezeld gaat met avant garde en klassieke invloeden.
Daarna volgen "August 4", een heerlijk stuk muziek met een langzaam tempo en een terugkerend ritme, dat vrij zwaar klinkt en post-apocalyptische beelden oproept en "Ascension", een verrukkelijk langzaam nummer met een terugkerend ritme en post-rock invloeden.
In "Eternity" schotelt Nile On Wax me een uitstekend rustig nummer met gesproken tekst voor, dat in een science-fiction film gebruikt zou kunnen zijn en in "Improbable" begint de muziek in een niet al te hoog tempo, maar krijgt na 3 minuten iets meer snelheid en een terugkerend ritme, dat industriële invloeden bevat en licht hypnotiserend over komt.
Als laatste volgt "Slowdown" en ook hierin laat Nile On Wax me genieten van een verrukkelijk rustig avant garde nummer met een licht hypnotiserend terugkerend ritme, dat een enigszins trieste uitstraling door het vioolspel heeft.

"After Heaven" van Nile On Wax is een geweldige plaat met fantastische avant garde muziek, waar ik vanaf de begin tonen erg van genoten heb en ik vind deze meesterlijke schijf dan ook verplichte kost voor liefhebbers van deze muzieksoort.(luister naar 2 nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten