maandag 20 augustus 2012

Review: Cosmic Dealer _ Child Of Tomorrow (World In Sound, 2012)(progrock)


In 1968 werd de band The Floating Fudge in Dordrecht opgericht, die bestond uit: Frans Poots - zang, fluit en saxofoon, Bas Van Der Pol - zang, sologitaar, Ad Vos - drums en Jan Reynders - zang - sologitaar, waarna Angelo Noce Santoro - basgitaar, zich in 1969 bij de band voegde en de band de naam in 1970 in Cosmic Dealer veranderde.
Hun debuut LP "Crystallization", die geproduceerd werd door Eddy Ouwens, werd in 1971 uitgebracht, vooraf gegaan door 2 singles, die weinig succesvol waren en ook de LP verkocht niet best, ondanks het feit, dat de band regelmatig optrad en een show voor de VPRO tv deed.
Hetzelfde jaar nog verliet Bas Van Der Pol de band en werd vervangen door Leen Leendertse - gitaar en percussie en ook Angelo Santoro stapte uit de band.
Door de opkomst van de discotheken werden optredens voor bands moeilijker en daarom ging de band in 1972 tijdelijk uit elkaar, om in 1973 weer bij elkaar te komen.
Wel waren er weer wat veranderingen binnen de band, want Frans Poots werd vervangen door Ed Boender en Angelo Santoro is terug als basgitarist ten koste van Leen Leendertse, maar ook maakte zanger Kees De Blois korte tijd deel uit van de band, die enkele demo opnamen maakte, die niet uitgebracht werden en in het voorjaar van 1973 hield Cosmic Dealer er definitief mee op. 
De CD "Child Of Tomorrow" bevat 13 songs, waarvan er 7 uit 1971 en 6 uit 1973 stammen en daarvan zijn er 4 live opgenomen.
Het eerste nummer van de CD heet "Child Of Tomorrow", een progrock song met blues invloeden, die lekker vrolijk klinkt en gevolgd wordt door "Sinners Confession", een heerlijke popsong, waarin de progrock invloed nog goed te horen is en ook dit is een opgewekt klinkende song met swingend ritme.
Vervolgens hoor ik het schitterende "You're So Good", dat een erg rustige popsong is, waarna ik het iets meer dan 9 minuten durende "Lifetime" te horen krijg en dit is een fantastisch stukje progrock, waarin enkele prima tempowisselingen zitten en die houden dit instrumentale nummer spannend.
Daarna is het de beurt voor het vrij progressief klinkende "Society", dat een prima ritme heeft en swingt als een trein en deze song wordt gevolgd door "Julia", dat wel wat weg heeft van het nummer "Sylvia" van Focus eveneens uit 1973 en dus gewoon erg lekker klinkt.
"Don't You Know", een lekker klinkende progrocksong is samen met "Winterwind", een song waarin de band erg sterke samenzang laat horen, in het Stek te Dordrecht in augustus 1971 opgenomen.
Dan hoor ik de repetitie versie van het ijzersterke en progressieve "For You", die geweldig klinkt.
Nu is het tijd voor de live opnamen, die vrij goed weergeven hoe de band live klonk.
De eerste van de songs is "Crystallization" en dit progressieve rock nummer komt door de slechte geluidskwaliteit helaas niet optimaal tot zijn recht, maar klinkt toch prima.
Het vervolg komt er in "Don't You Know" en deze song is een stuk langer, steviger en ruiger dan de demo versie. "The Scene", is een geweldig rock nummer dat swingt als een trein en het laatste nummer "Cosmic Jam" is helaas maar een deel van deze jam volgens mij, maar wel één die uitstekend gespeeld is.
De CD "Child Of Tomorrow" is weliswaar niet het beste van Cosmic Dealer, maar wel een prima aanvulling op het verschenen werk.
Cosmic Dealer - Child of Tomorrow (1973). - YouTubewww.youtube.com/watch?v=pCrG2Gzi7LU


Geen opmerkingen:

Een reactie posten