maandag 27 augustus 2012

Review: Electric Orange - Netto (Sulatron, 2011)(Krautrock / Psychedelische Rock)

In 1992 richtte Dirk Jan Müller (orgel en synthesizer) Electric Orange op en vanaf 1994 speelt hij samen met Dirk Bittner - gitaar, zang en percussie, maar tot dat jaar maakte hij zijn muziek met gastmuzikanten.
De band, die uit Aken komt, bestaat verder uit: Georg Monheim - drums, Tom Rückwald - basgitaar en Joseph Ahns - gitaar.
Omdat de band een eigen studio heeft, nemen ze daar zelf alles op met apparatuur uit de jaren zestig en zeventig, maar ook gebruiken ze nieuwe opname technieken en hebben dan ook de ruimte en tijd om er zo lang over te doen als zij zelf willen.
Hun nummers, geïnspireerd door psychedelische rock en krautrock, ontstaan tijdens jamsessies en elke sessie wordt dan ook opgenomen.
Electric Orange brengt sinds 1993 zowel CD's als LP's uit via diverse labels, zoals Manikin Records (Berlijn), Delerium Records (Engeland), MPL (Catweezle) en sinds 2005 via Sulatron (Duitsland).
Sinds ze vanaf 2003 een vaste band zijn, treden ze regelmatig op en stonden op het podium met o.a. Man, Birth Control, Zone Six, Guru Guru, Kraan, Hoelderlin en Harvey Bainbridge (ex-Hawkwind), maar ook speelden ze op grote festivals zoals Burg Herzberg, Roadburn, Zappanale en Yellowstock en waren ze hoofdact op het zuid Duitse FreakWeekNoEnd festival in 2006.
Hun nieuwe CD "Netto", uit 2011, is de opvolger van "Krautrock From Hell"(zie http://muziek-reviews.blogspot.com), die in 2010 verscheen en bevat 9 nummers, waarvan "Polyzysten" de eerste is.
Het nummer begint al meteen psychedelisch, waarna ook de krautrock klanken kort daarop volgen en met dit vrij drukke nummer bouwt de band de spanning voor de rest van de CD op en die komt er in het aansluitende nummer, getiteld "Basslochner", dat uit een geweldig stukje drumwerk bestaat.
Vervolgens krijg ik "Fluff" te horen, een heerlijk uptempo krautrock nummer, dat een hypnotiserend ritme bevat.
Daarna volgt het sterk hypnotiserende "Perpetuum Mobiliar", een nummer waarin de drums en synthesizer het hart vormen, waarna de rest van de instrumenten er omheen spelen en afgelopen is, voor ik er erg in had.
Dan is het tijd voor het titiel nummer "Netto", een redelijk swingend maar heftig gespeeld krautrock nummer, waarin het voor mij onmogelijk is om stil te blijven zitten, dat feilloos over gaat in "Suppertruppen", waarin de band een mix maakt van krautrock, space rock en psychedelische rock, gespeeld in een hypnotiserend ritme, dat steeds heftiger wordt.
"Auslauf" is een nummer waarin de drums de boventoon voert en zelfs hypnotiserend klinkt door het vrij eentonige ritme.
In "Zeitheiser", dat in een langzaam tempo gespeeld wordt, experimenteert de band er lustig op los en lichtelijke psychedelische krautrock klanken, die daarbij ontstaan, vullen hierdoor mijn brein.
Het laatste nummer van "Netto" heet "Raumschaf" en dit begint psychedelisch maar langzamerhand wordt het hypnotiserend en wordt het tempo steeds verder opgeschroefd, waardoor in een roes terecht kom en besluit de volumeknop enkele tandjes hoger te zetten en het nummer nogmaals te beluisteren.
Voor de CD "Netto" van Electric Orange heb ik maar één woord: Geweldig!!!!
Electric Orange - Netto - YouTube  
www.youtube.com/watch?v=DHBQJFeX-KoGeen opmerkingen:

Een reactie posten