maandag 27 augustus 2012

Review: Kalutaliksuak - Snow Melts Black (Raig, 2011)(Progrock / Experimenteel)

Kalutaliksuak is de naam van een Russische psychedelische avant garde rock band uit Moskou, die in 1993 door Vladimir Konovkin - keyboards en Alexander Chuvakov - sologitaar, fluit, zang en percussie is opgericht.
Behalve deze vaste krachten, wisselt de samenstelling regelmatig en ten tijde van de opnamen van "Snow Melts Black" bestond de band verder uit: Alexei Ohontsev - basgitaar en Sergei Titovetz - drums en percussie.
"Snow Melts Black" uit 2011 is het derde concept studio album van de band, die eerder "Last Day Of Sun" (2008) en "Kalutaliksuak" (2007) uitgebracht zag worden door het RAIG label.
Ook bracht de band enkele gratis concept album download MP3's uit, dat waren in 2008 "Ligh Upon Her Mysteries: Kalutaliksuak's First Tale / GB Vs Kalutaliksuak" dat tussen 1994 en 2008 opgenomen werd en "Light Upon Her Mysteries: Kalutaliksuak's Second Tale / Nuance Vs X-Rays", opgenomen tussen 1995 en 2009.
Maar ook werd er een versie uitgegeven van hun nieuwe product "Totem Making", die via download te verkrijgen is en via een zeer gelimiteerde professioneel gedupliceerde CD-R van 50 stuks met allerlei extra's.
"Totem Making" uit 2011, is een registratie van  een live optreden van 13 februari 2011, waarbij de band een memorabele uitvoering van Deep Purple's Smoke On The Water ten gehore bracht plus 7 andere nummers, de "7-step Totem Making Suite".

Op de CD "Snow Melts Black" staan 4 lange nummers, waarvan de eerste "Hear The Snows Are Melting, Breath The Floods Are Growing..." heet en dit bijna 20 minuten durende stuk bevat alle ingediënten om een geweldig progrock nummer genoemd te mogen worden.
Het begin is haast engelachtig en luchtig met zweverige klanken, waarna het door de zware basklanken en keyboard spel iets zwaarder wordt om vervolgens door zeer technisch experimenteel spel nogmaals te veranderen in een progrock nummer, dat zijn weerga niet kent.
Daarna volgt het technisch hoogstaande "...Sing Your Bliss Of Love To The Mighty", een nummer met sjamanistische zang, percussie en bellen, dat gaandeweg steeds progressiever, heftiger en chaotischer wordt, maar waar toch duidelijk een bepaalde lijn in is uitgezet, waarbij alert blijven noodzakelijk is, om maar geen noot te missen.
Dan krijg ik "You Shall Gain What You Have Prayed For.." te horen en ook dit is weer zo'n grandioos en technisch perfect uitgevoerd nummer, waarin de band me alle facetten van hun ingewikkelde avant-garde muziek laat horen.
Het laatste nummer is meteen ook het kortste, al duurt het toch nog bijna 10 minuten en heet "...On The Morrow And The Next Day".
Net als de andere nummers zit het ingenieus in elkaar en is alert blijven een must om maar niets van de muziek te missen, die een mix is van jazz, avant-garde, experimentele rock en progrock.
De muziek van Kalutaliksuak zit zeer complex in elkaar en het behoeft een zeer oplettend luisterend oor om alles nauwkeurig te kunnen registreren, maar het is een genot om de band te horen spelen.
Kalutaliksuak / Snow Melts Black - Russian Association Of ...
www.raig.ru/kalutaliksuak.asp


Geen opmerkingen:

Een reactie posten