zondag 17 april 2022

Review: Alex Anthony Faide - Particles Of The Infinite (7D Media, 2022) (Progressieve Rock)

Gitarist Alex Anthony Faide, die oorspronkelijk uit Buenos Aires, Argentinië komt, woont tegenwoordig in Seattle, Amerika.
Op 18 maart 2022 bracht hij zijn debuut solo album "Particles Of The Infinite", waarop 9 nummers staan, via 7D Media als CD uit en hierop spelen de gast drummers Pat Mastelotto (King Crimson) (track 2), Matt Chamberlain (David Bowie) (track 1 en 4) en Alessandro Inolti (Echotest) (track 3, 4, 5, 7 en 8) mee, terwijl Alex zelf de bas- en sologitaar voor zijn rekening neemt. 

Het album begint met "Pt. I", waarin Alex Anthony Faide een fantastisch progressief nummer met een gemiddeld tempo ten gehore brengt, dat invloeden van de muziek van King Crimson heeft, complex klinkt en technisch van hoogstaande kwaliteit is en dit wordt gevolgd door "Pt. II", een cover van het King Crimson nummer "Lark’s Tongues In Aspic",  dat op uitstekende wijze wordt vertolkt.
Daarna volgt "Pt. III", een mooi vrij rustig melodisch startend stuk gitaar muziek, dat gaandeweg iets meer snelheid krijgt en een terugkerend ritme heeft, "Pt.IV", een vrij heftig klinkend nummer, dat ook nu weer invloeden van de muziek van King Crimson heeft en geweldig gitaarspel bevat en "Pt. V", een 11 minuten durend nummer, dat ook nu weer vrij complex in elkaar zit, invloeden van de muziek van King Crimson heeft, terugkerende ritmes bevat en ingenieus klinkt, om na 7 minuten even stil te vallen, waarna het tempo en het ritme veranderen in een hemels stuk new age muziek, dat serene rust uitstraalt. 
In "Pt. VI" zet Alex Anthony Faide me een prachtig rustig nummer voor, in "Pt. VII" krijg ik een heftig klinkend stuk progressieve rock met tempowisselingen te horen en in "Pt. VIII" laat hij me nogmaals genieten van zijn sublieme gitaarspel en de invloed van het nummer "Lark’s Tongues In Aspic".
Het laatste nummer "Pt. IX" is een schitterend stuk melodische muziek met een gemiddeld tempo, dat subtiele tempowisselingen heeft en een aanstekelijk ritme bevat.

"Particles Of The Infinite" van Alex Anthony Faide is een verrukkelijk debuut album, dat vol technisch hoogstaande progressieve muziek bevat, die bij tijd en wijle complex in elkaar zit en sterke invloeden van de muziek van King Crimson heeft en ik kan liefhebbers van zowel progressieve muziek alsmede de muziek van Robert Fripp dit meesterwerk ten zeerste aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten