zondag 10 april 2022

Review: Ole Lukkoye - Zapara (Fulldozer Records, 2021) (Progressieve Rock)

Ole Lukkoye is een band uit St.Petersburg, Rusland, die in 1989 werd opgericht door Boris Bardash - zang, keyboards, gitaar programmering en gluckophone, Andrei Lawrinenko - basgitaar, sologitaar, djembe en percussie en Alexander Frolov (Frol) - bassoon en keyboards en een combinatie maakte van psychedelische muziek, spacerock en etnische ritmes.
Tevens werd er oriëntaalse muziek in verweven en de band toog ook naar Zuid Siberië om inspiratie bij sjamanen voor hun muziek op te doen, waarna de band ging samenwerken met enkele gelijkgestemde muzikanten en hun muziek begon op te nemen.
Hun debuut album "Zapara" verscheen in 1993 via het AnTrop label op vinyl en werd 3 jaar later digitaal her uitgebracht via het Exotica label en tevens verscheen dat zelfde jaar het album "Toomze" op het Lollipop Shop label.
Doordat de band steeds bekender werd, kreeg het optredens in West Europa en speelde onder andere op het Klangbad en Burg Herzberg festival in Duitsland, waar ze ook een schare fans opbouwde.
In 1998 bracht de band in eigen beheer het album "Doo-Doo-Doo Or Remedy For A Dwarf", om vervolgens 3 albums via het Klangbad Records label van Hans-Jochen Irmler (Faust) uit te brengen; "Crystal Crow-Bar" (2000), "Doo-Doo-Doo" (her uitgave, 2001) en "Horse-Tiger" (2002).
Vervolgens bracht de band in 2006 opnieuw een album uit via AnTrop en in 2009 verscheen het album "Petroglyphs", een soort "best of" om het 20 jarige bestaan van de band te vieren, via het Trail Records label en deze is in 2015 gevolgd door het album "Dyatly", dat eveneens via Trail Records verscheen.
Tevens verschenen er diverse compilatie albums van de band, waaronder: "Relax In Your Dream"(Solyd Records, 2000), "Flown Across The Street" (Caravan Records, 2001) en "R9" (eigen beheer, 2008).
Op het album "Dyatly", dat 5 nummers bevat, speelt de band in een nieuwe bezetting en bestaat uit: Boris Bardash - zang, keyboards, gitaar programmering en gluckophone, Alexander Frolov (Frol) - bassoon en keyboards en Ness Yanushkovskaya - geïmproviseerde zang, plus gastmuzikanen Yuri Lukyanchik - percussie, djembe, darabouka en drum kit (1 nummer), Alexander Vahivski - jambi, ngoa en dav (1 nummer) en Tatyana Kalmykova - zang, sample (1 nummer).
Hun volgende album "Echoes Of Reflections" verscheen op 31 december 2019 als digitaal album, waarna de 2021 editie van "Zapara" op 3 maart 2021 via Fulldozer Records  werd uitgebracht als CD in een beperkte oplage van 300 stuks en als digitale download, waarbij vermeldenswaardig is dat de nummers van het debuut album uit 19993 aangevuld zijn met 2 extra nummers uit de periode 1993-1995, die niet eerder uitgebracht werden.
De muzikanten, die op het album spelen zijn: Boris Bardash - zang, keyboards, gitaar programmering en akoestische gitaar, Andrei Lawrinenko - basgitaar, sologitaar, zang, akoestische gitaar, dwarsfluit en percussie, Alexander Frolov (Frol) - bassoon, Georgy Starikov - akoestische en elektrische gitaar, Petr Akimov - cello, Ekaterina Sidorova - percussie (track 1.4.7 en 8) en zang (track 8), Pavel Litvinov - percussie (track 2 en 7), Igor Kaim - banjo (track 10, 11 en 13), Dmitry Borisov - percussie (track 10 en 11), Oleg Shar - percussie (track 13) en Oleg Kuular - kargyraa (track 13).

Het album begint met het titel nummer "Zapara", waarin Ole Lukkoye een schitterende progressieve song met een gemiddeld tempo speelt, die invloeden van dance, etnische en hypnotiserende terugkerende ritmes met elkaar verbindt, waardoor er een dansbaar nummer ontstaat en dit wordt gevolgd door "Taaroa", een geweldig dansbaar nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, waarbij stil zitten geen optie is en "Ankarakarachi", een lekker in het gehoor klinkende song met een gemiddeld tempo, een terugkerend ritme en invloeden van dance.
Daarna volgen "Arba", een uitstekende song met een swingend ritme en een gemiddeld tempo, dat aanzet tot dansen, "I' Am Alone On The Hill", een kort instrumentaal nummer met een langzaam tempo en "Steppe", dat in een rustig  tempo begint, om na enkele minuten iets meer snelheid te krijgen en over te gaan in een verrukkelijke dansbare song met een terugkerend ritme.
In "Govinda The Friend" laat Ole Lukkoye me genieten van een fantastische swingende song met een aanstekelijk terugkerend dansbaar ritme, die oriëntaalse invloeden bevat, in "Everything Is Right" zet de band me een puike zware trage song voor, die een duistere sfeer oproept en in "Good Waves" krijg ik een swingende uptempo song te horen, die aanzet tot dansen en een terugkerend ritme bevat.
Dan volgen "Raven", een verrukkelijke uptempo song met een terugkerend ritme, die swingt als een trein, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten en "The Name", een schitterende swingende uptempo rock song met dance, krautrock en progressieve invloeden en een dansbaar terugkerend ritmVerder hoor ik "Enfilade", een prachtig instrumentaal nummer met een melodisch krautrock ritme en een niet al te hoog tempo en de eerste versie van "Toomze", een heerlijke swingende uptempo song met een terugkerend ritme, Oosterse invloeden en tempowisselingen, die plotseling eindigt.

"Zapara" van Ole Lukkoye is een verrukkelijke CD, die vol heerlijke swingende progressieve nummers met terugkerende ritmes staat, waar ik vanaf de begin tonen van genoten heb en ik kan elke liefhebber deze meesterlijke schijf dan ook van harte aanbevelen.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten