zondag 3 april 2022

Review: Ciolkowska - Psychedelia (Addicted Label, 2020) (Progressieve Rock)

Ciolkowska werd in 2012 te St.Petersburg, Rusland, opgericht door Yegor Svysokikhgor - sologitaar, Ivan Moiseev - basgitaar en Kirill Tsarkov - drums, die muzikaal op zoek waren naar de juiste combinatie tussen spacerock, krautrock, experimentele rock en jams.
Na diverse leden wisselingen voegde ukelele speler Alesya Izlesa zich aan het eind van het jaar 2013 bij het trio en de bezetting van de band was een feit, waarna hun eerste EP “Na Vysote Dereviev” in eigen beheer via bandcamp verscheen.
De bandnaam refereert aan de ideeën van het Russische Cosmism, een filosofische en culturele beweging, die voort kwam in Rusland aan het begin van de 20ste eeuw en werd vertegenwoordigd door Nikolai Fyodorov (1828-1903), Alexander Sukhovo-Kobylin (1817-1903), Konstantin Tsiolkovsky (1857-1935), Vladimir Vernadsky (1863-1945), Alexander Chizhevsky (1897-1964) en vele andere filosofen en geleerden.  
Het debuut album van de band, "Pistolet Budushchego" (Pistool Van De Toekomst), werd live in de Dobrolet Studio opgenomen en is door het R.A.I.G. label uitgebracht.
Vervolgens verschenen: "Наш Ответ Звёздам 2012" (12 april 2016, digitaal album), "Циолковская показала свое лицо (Вечная 16 08 16)"(28 november 2016, CD in edigitaal album), "Huldra / 108" (27 december 2017, digitale split single), "Avtomat Proshlogo" (23 oktober 2018, CD album en digitaal album), "Kley" (12 december 2019, digitaal nummer), "Angelina" / "Psychedelia" (13 december 2019, digitale single) en "Psychedelia", dat 7 nummers bevat en op 15 mei 2020 via Addicted Label als CD en als digitale download werd uitgebracht en tussentijds deden zich enkele bandbezettingswisselingen voor, waarna de band sinds 2019 tegenwoordig bestaat uit: Yegor Svysokikhgor - zang en sologitaar, Alesya Izlesa - ukulele, Alexandr Monah - basgitaar en David Aaronson - drums.

Het album start met "Glue" (Kley), waarin Ciolkowska een heerlijke post-rock song met een gemiddeld tempo speelt, die melodische invloeden heeft en een aanstekelijk dansbaar ritme bevat en dit nummer wordt gevolgd door "Gingerbreads" (Kovrizhki), een uptempo progressieve rock song met wisselende tempo's, die lichte dub invloeden heeft.
Daarna volgen "Mohavishnu" (Mahavischnu), een song met een gemiddeld tempo en progressieve invloeden, die tempowisselingen heeft en "Angelina" (Imandra), een lekker in het gehoor klinkende rock song met een dansbaar disco ritme.
In "Room Part 1" (Komnata Chast’ 1) zet Ciolkowska me een vrij rustige song voor, die enigszins triest klinkt en verder gaat in "Slippers Part 2" (Tapki Chast’ 2), een prachtig rustig licht progressief nummer, die na enkele minuten iets meer snelheid krijgt en een terugkerend ritme heeft, waarbij de muziek gaat swingen.
Verder hoor ik het titel nummer "Psychedelia" (Psyhodeliya) / "Silence" (Tischina) en hierin laat de band me genieten van een uitstekende song met een gemiddeld tempo, die tempowisselingen bevat en lichte psychedelische en progressieve invloeden heeft.

"Psychedelia" van Ciolkowska is een puike CD, die prima progressieve songs bevat, waar ik zeer van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van deze muzieksoort dan ook aan eens naar deze schijf te gaan luisteren.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten