maandag 15 juli 2013

Review: Altare Thotemico - Sogno Errando (MaRaCash Records, 2013) (Progressieve Rock / Jazzrock)

De Italiaanse band Altare Thotemico werd in 2008 te Parma opgericht door zanger Gianni Venturi en multi-instrumentalist Leonardo Caligiuri.
Samen met Valerio Venturi - basgitaar, Davide Zannotti - drums en Enrico Scaccaglia - sologtaar vormden ze de eerste formatie van de band, die in 2009 hun debuut album "Altare Thotemico" uitbracht op het MaRaCash Records label.
De muziek op dit album is sterk beïnvloed door de Italiaanse progressieve rock en jazzrock bands uit de jaren 70, zoals PFM, Banco Del Mutuo Soccorso en  Alphataurus, om er maar enkele te noemen.
Op hun nieuwe LP/CD, die eveneens door het MaRaCash Records label is uitgebracht, speelt de band in een andere bezetting en deze keer bestaat de band uit: Gianni Venturi - zang, Valerio Venturi - basgitaar, Leonardo Caligiuri - piano, Max Govoni - drums, Emiliano Vernizzi - saxofoon en Gabriele Toscani - viool.
Het album bevat 7 nummers, waarvan de eerste "Le Correnti Sotteranee" heet en vanaf de eerste tonen, weet ik al, welke kant de muziek op gaat en in dit iets meer dan 12 minuten durende nummer laat de band me horen een geweldige mix van progressieve rock en jazzrock te spelen, die door het schitterende vioolspel, ook zigeuner klanken bevat, waarbij de teksten in het Italiaans gezongen worden en zo nu en dan theatraal klinken.
Het volgende nummer heet "D'Amore E Altri Tormenti" en dit is een heerlijke stukje jazz met een swingend ritme, waarbij de teksten vrij heftig gezongen worden.
Vervolgens krijg ik het bijna 17 minuten durende "Broken Heart" voorgeschoteld en ook hierin speelt de band een mix van progressieve rock en jazzrock.
De song begint met rustig gespeelde jazz en langzaam bouwt de band het nummer verder op door heftige zang en experimenteel saxofoonspel toe te voegen, waarna de muziek een progressiever karakter krijgt en heftiger wordt, om vervolgens naar een rustiger tempo terug te keren en daarna weer over te schakelen naar
heftig gespeelde jazzrock.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan hoor ik de volgende song, "Petali Sognanti" en dit is een fantastisch experimenteel nummer, waarbij niet alleen met de muziek, maar ook met de zang wordt geëxperimenteerd.
Daarna volgt "Sogno Errando", dat verder gaat, waar het vorige nummer stopte en de band laat dit langzaam over gaan in een schitterende jazzrock song, die weer van die heftige zang bevat en door een uitstekende tempowisseling verandert de band van stijl en gaat verder met een stukje experimentele muziek, om het
nummer af te sluiten met jazzrock klanken.
In "Porpora" krijg ik opnieuw een stukje muziek te horen, dat met prachtig pianospel begint, maar, nadat de band van tempo wisselt, in een avant garde song verandert, waarin opnieuw zigeunerklanken te beluisteren vallen.
"Neuro Phico Killer" heet het afsluitende nummer van de LP/CD en dit is een schitterend nummer, waarin de band me een heftig stukje progressieve jazzrock voorschotelt.
De LP/CD "Sogno Errando" bevat geweldige stukken muziek, waarvan ik met volle teugen genoten heb en hierbij heb ik, met gespitste oren, op het puntje van me stoel gezeten, om maar niets van de muziek te missen en dit album is dan ook een "must" voor liefhebbers van progressieve jazzrock.
ALTARE THOTEMICO " BROKEN HEART" - YouTube
www.youtube.com/watch?v=SZmKYmJICyc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten