maandag 1 juli 2013

Various Artists - An Introduction To Strange Fish (2CD) (Fruit De Mer Records, 2013) (Synthesizer, Elektronisch, Krautrock)

Fruits De Mer Records brengt een serie van 4 compilatie LP's uit, waar onder 2 2LP's, onder de titel "Introducing Strange Fish" met op elke LP een ander thema en als je alle 4 de platen koopt, krijg je een bonus CD gratis.
De muziekstijl is op de LP "Strange Fish One": ambient / synthesizer / gitaar sounds, op de 2LP "Strange Fish Two": krautrock / progressieve rock, op de 2LP "Strange Fish Three": kosmische muziek / muziek in de stijl van Neu!, Tangerine Dream en Klaus Schultze en op de LP "Strange Fish Four": akoestische gitaar plus elektronisch / synthesizer en ambient.
Op de verzamel 2CD "An Introduction To Strange Fish" staat van elke LP enkele nummers en ook van de gratis bonus CD is dat het geval.
CD 1, die 10 nummers bevat start met 2 nummers van "Strange Fish One", beide van Graig Padilla.
De eerste daarvan heet "Full Moon World Edit" en dit heerlijke synthesizer nummer zit een beetje in de stijl van de new age muziek, maar heeft ook wel wat van een nummer van Klaus Schulze en het volgende nummer "Secret Language Edit" zit nog meer in de Schulze stijl en bevat ook lichte dance invloeden.
Dan krijg ik 6 nummers van "Strange Fish Two" te horen, te beginnen met "80% Neon Bridge Of Sighs" van Sendelica en dit is een lekker klinkende mix van progressieve rock en gitaar muziek, waarbij het tempo niet al te hoog ligt.
Vervolgens hoor ik Organic Is Orgasmic met "At Dawn Of Men", waarin jazz invloeden te bespeuren zijn, die halverwege het nummer gemixt worden met psychedelische en progressieve rock en mede daardoor voor een prima nummer zorgen.
Daarna krijg ik The Grand Astoria te horen, die "Space Orchid Vs Massive Drumkit" ten gehore brengen, dat langzaam opgebouwd wordt en net na de helft van het nummer ontaard in een uitstekend swingend spacerock nummer.
"The Fragmentation Of St. Veronica's Veil" van Cat Frequency heet het volgende nummer en hierin wordt progressieve rock gemixt met synthesizer rock in de stijl van Klaus Schulze.
Hypnotiserende klanken komen van Julie's Haircut, die het nummer "Tarazed" spelen en krautrock invloeden hebben.
Krautrock wordt er ook door Mechanik gespeeld en samen met progressieve rock vormt dit het hoofdbestanddeel van "Kwangmyongsong", waarbij het ritme er voor zorgt, dat ik op mijn stoel zit mee te bewegen.
Nu is het tijd voor 5 nummers van "Strange Fish Three", waarvan "Gemini" van Zenith: Unto The Stars de eerste is en deze muziek zit in de stijl van Tangerine Dream, Klaus Schulze en andere synthesizer groepen en dit nummer wordt gevolgd door "Theme From A Vampire's Kiss", een vrij commercieel synthesizer nummer,
dat me licht aan "Once Upon A Time In The West" laat denken en gespeeld wordt door Earthling Society, die hiermee CD 1 afsluit.
De eerste 3 nummers van CD 2 komen van "Strange Fish Three" en het openingsnummer wordt door The Golden Cake Company gespeeld.
Het heet "Thrum Mystique" en kan omschreven worden als kosmische muziek, die in de stijl van Klaus Schulze en Tangerine Dream zit, waarbij ruimtelijke invloeden goed hoorbaar zijn.
Dan volgt Vert:x met "Bad Calibration" en deze band speelt een lekker klinkend stukje swingende spacerock, dat gevolgd wordt door "Underwater Starblob",
waarin eentonige hypnotiserende experimentele klanken van Frobisher Neck te beluisteren zijn.
De meeste nummers, 8 stuks, komen van "Strange Fish Four" en de eerste daarvan wordt gespeeld door Cat Frequency, die het zeer rustige "Dreaming Of A Wooden Fish" ten gehore brengt, dat op akoestische gitaar en synthesizer gespeeld wordt.
Daarna volgen 2 nummers van Organic Is Orgasmic, te beginnen met "Chinese Horoscope", een synthesizer nummer met terugkerend ritme, waarna "Lifeless Void" volgt en dit is een rustig synthesizer, waarin eveneens een terugkerend ritme zit en lichtelijk ruimtelijke geluiden te ontdekken zijn.
Zenith: Unto The Stars speelt "Juno Quartet", een synthesizer nummer, dat naar new age muziek neigt en The Vox Humana brengt met "Shortwave Radio And The Ionosphere" een uitstekend stukje ambient, dat tegen new age muziek aan zit.
Vervolgens hoor ik James McKeown met "Euclid Dreaming" en hij laat hierbij een mooie rustige mix van ambient en new age horen.
Met "Dreaming Of Flying East" krijg ik een psychedelisch nummer voorgeschoteld door Temple Music en van The Bordellos hoor ik "Spirals", een erg rustig gespeeld symfonisch klinkend stukje synthesizer muziek.(luiter naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
De laatste 3 nummers komen van "Strange Fish Five" en Mademoiselle Marquee is de volgende, die ik te horen krijg en hierin zijn synthesizer klanken te horen, die in de stijl van Klaus Schulze en Tangerine Dream gespeeld worden in het nummer "Salvia".
Het langste nummer, dat iets meer dan 15 minuten duurt, komt van The Cream People en heet "Will Of The Cusp", een rustig stuk muziek, waarin het ritme en tempo gedurende het hele nummer hetzelfde blijven, zodat ik in een licht hypnotische trance terecht kom.
"Rainbow Jam Theme" heet het afsluitende nummer van Beau en dit is een vrij stevig nummer vergeleken bij de rest, dat progressieve rock invloeden heeft en in uptempo gespeeld wordt.
"An Introduction To Strange Fish" bevat prima stukken synthesizer muziek, die zeker bij liefhebbers van dit genre in de smaak zullen vallen en ook zij, die dit type muziek voor het eerst ontdekken, zullen aangenaam verrast worden door de soms dromerige klanken.
'Spirals' by The Bordellos - taken from strange fish four ... - YouTube
www.youtube.com/watch?v=xUVUQ7Qfu6Q

Geen opmerkingen:

Een reactie posten