maandag 1 juli 2013

Review: Giobia - Introducing Night Sound (Sulatron, 2013) (Psychedelische Rock)

De Italiaanse band Giobia uit Milaan bestaat al sinds 1997 en maakte reeds verscheidene CD's.
In 2005 was dat "Beyond The Stars", dat via het Ethnoworld label uit kwam en in 2010 verscheen "Hard Stories" via Area Pirata / Jestrai.
De band bestaat uit: Stafano "Bazu" Basurto - zang, sologitaar, sitar en bouzouki, Paolo Basurto - basgitaar, Saffo Fontana - orgel, synthesizer, viool en zang en Stefano Betta - drums en percussie.
"Introducing Night Sound" is hun derde plaat, die zowel op CD als op LP is uitgebracht door het Duitse Sulatron label, waarvan de eerste 500 exemplaren op oranje vinyl zijn geperst.
De plaat, die 7 eigen nummers plus 2 covers bevat, begint met het titelnummer "Introducing Night Sound" en daarin hoor ik direct de hypnotiserende psychedelische sound met ruimtelijke invloeden van de band, die me hiermee onmiddellijk in hun greep heeft.
Dit krijgt een vervolg in "Can't Kill", waarin de band opnieuw psychedelische rock en spacerock tot een schitterend geheel weet te mixen en daar een hypnotiserend ritme aan toevoegt, zodat ik in een lichte trance kom.
Vervolgens krijg ik "Karmabomb" voorgeschoteld, waarin de sitar een belangrijke rol speelt en de invloed, die The Beatles op de muziek hebben gehad, is hier dan ook sterk hoorbaar.
Daarna volgt "A Hundred Comets", dat meer naar de rock neigt en lichte jaren tachtig invloeden bevat, maar desondanks een uitstekende psychedelische rock song is en licht hypnotiserend gespeeld wordt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
"Orange Camel" swingt als een trein en hierin mixt de band psychedelische rock met dance en "Are You Loving Me More (But Enjoying It Less)" is de eerste cover (The Electric Prunes) en klinkt alsof het in de jaren 60 is opgenomen.
In "Electric Light" hoor ik een psychedelisch orgeltje en ook met dit nummer gaat de band terug naar de jaren 60 en ik meen hierin een Pink Floyd loopje te herkennen.
De tweede cover is er één van Santana en heet "No One To Depend On" en dit is een swingende hypnotiserende pop song, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Het laatste nummer heet "Silently Shadows", een psychedelische song, die in een traag tempo gespeeld wordt en filmmuziek invloeden bevat en me hier en daar aan de muziek van de Italiaanse gothic band Ataraxia ten tijde van de CD "Paris Spleen" doet denken.
"Introducing Night Sound" is een schitterende LP/CD, die gretig aftrek zal vinden bij verzamelaars van psychedelische muziek, maar zeker ook in de collectie van jaren 60 muziekliefhebbers niet mag ontbreken.
Giöbia - A Hundred Comets - YouTube
www.youtube.com/watch?v=WVPtbhxP6f8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten