maandag 22 juli 2013

Review: Space Mirrors - The Other Gods (Transubstans, 2013) (Heavy Rock / Spacerock)

In 2002 richtte de Russische multi-instrumentalist en producer Alisa Coral het internationale collectief Space Mirrors op.
Sinds die tijd bracht de band 4 albums uit, waar veel getalenteerde muzikanten vanuit de hele wereld in speelden.
Hun debuut CD "The Darker Side Of Art", uit 2004, bevat gitaarspel van de Australiër Michael Blackman en als gast gitarist speelde de Nederlander Arjen Lucassen (Ayreon, Star One) op de CD mee, die werd uitgebracht door het legendarische Dead Earnest Records label.
In 2006 gevolgd door "Memories Of The Future", waarop als gast muzikanten o.a. Keith Kniveton (ex-Hawkwind) mee speelde en in 2008 werd de CD "Majestic-12: A Hidden Presence" uitgebracht, waarvan Alisa zelf alle promotie deed en alle kosten daarvan uit eigen zak betaalde, met daarop o.a. Nik Turner (medeoprichter van Hawkwind), Cyndee Lee Rule (Spaceseed) en Martyr Lucifer (Hortus Animae).
De muziek van de band is vaak geïnspireerd door science fiction, buitenaardse samenzweringen en esoterische onderwerpen.
In 2011 begon Alisa te werken aan een nieuw album, in 2012 uitgebracht door het Zweedse Transubstans label, getiteld "In Darkness They Whisper", waarvoor zij de inspiratie haalde uit de metafysische, kosmologische en occulte concepten, zoals die door H.P.Lovecraft ontwikkeld waren voor zijn verhalen.
De verhalen waar de nummers betrekking op hebben beslaan 8 acten en komen uit: Chamber Of Azatoth, Through The Dreamlands, From Dylath-Leen To The Dark Side Of The Moon, Moon Battle Of Cats, To Ngranek, Face Of God / The Crawling Chaos en Morning In Marvellous City.
De band bestond op die CD behalve uit Alisa Coral - keyboards uit: Nik Turner - saxofoon en fluit, Alan Davey - basgitaar (Hawkwind), Cyndee Lee Rule - viool, Arke - sologitaar (Opposite Sides, Hortus Animae), Fabio "Amon 418" Bartolini - sologitaar (Hate Profile, Hortus Animae), Martyr Lucifer - zang (Hortus Animae), John Pack - sologitaar (Spaceseed), Allen Welty-Green - sologitaar (Spaceseed), Sparky Simmons - sologitaar (Acid FM) en Bjorn Jeppesen - synthesizer.
Het vervolg op deze CD heet "The Other Gods" en opnieuw maakte de band gebruik van de boeken van H.P.Lovecraft voor hun inspiratie van het schrijven van de songs, die ook nu weer door het Transubstans label is uitgebracht.
De formatie, die op deze CD speelt bestaat uit: Alisa Coral - keyboards, Martyr Lucifer - zang, Nik Turner - saxofoon en fluit, Cyndee Lee Rule, viool, Sparky Simmons - sologitaar, Fabio Bartolini - sologitaar (1 song), Claudio Tirincanti - drums (Blaze Bayley), Gabriel Monticello - basgitaar (Spaceseed), Dr.James Hodkinson - mellotron en moog (Shadowlight) en Bless - piano (Hortus Animae).
"The Other Gods" bevat 9 nummers, waarvan de eerste "Stranger In The Mirror" heet en dit is een song, die in een uptempo gespeeld wordt en een swingende mix is van hardrock, gothic en dance, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten.
Daarna krijg ik "The Nameless City" te horen, een schitterende symfonische spacerock song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en tegen het eind van de song een uitstekende tempowisseling bevat.
Dan hoor ik de single "She-Devil", een lekker in het gehoor klinkende swingende rock song (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), gevolgd door "Frozen City Of Cubes And Cones", een progressieve spacerock song, die ook jazz, heavy rock en gothic invloeden heeft.
Vervolgens krijg ik "(The Case Of) Red Hook" voorgeschoteld en dit is weer een prima heavy rock song, waarin voor het gitaarwerk een belangrijke rol is weggelegd, waarna ik "Strange High House" te horen krijg en dit is een lekker in het gehoor klinkende commerciële rock song met een aanstekelijk ritme, die enkele mooie tempowisselingen bevat.
"Times Unknown" is een fantastische song, die rustig start en daarin bepaalt het pianospel de openingsfase van dit nummer, waarna de band over gaat naar een steviger ritme en speelt de band een melodische rock song in een wisselend tempo, om vervolgens terug te keren naar het grandioze pianospel, waar de song
mee begon.
In de titelsong "teh Other Gods" laat de band een uitstekende mix van spacerock en gothic horen, waarin ook hardrock invloeden te bespeuren zijn en met de afsluiter "Doom Of Sarnath" laat Space Mirrors een zwaardere song horen, waarin hardrock de boventoon voert, die gemixt met spacerock uit mondt in een lekker stukje muziek.
Space Mirrors hebben met "The Other Gods" een prima opvolger gemaakt voor "In Darkness They Whisper" en ik kan elke liefhebber van rock muziek dan ook aanraden deze CD eens te beluisteren.
Space Mirrors - She-Devil (HD) - YouTube
www.youtube.com/watch?v=ejA1b6z7h1Y

Geen opmerkingen:

Een reactie posten