maandag 17 november 2014

Review: Öresund Space Collective - Music For Pogonologists (Space Rock Productions, 2014) ( Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer.
"Music For Pogonologists" is het 15e studio album van de band, die op deze uitgave bestaat uit: Nicklas Sorensen - sologitaar, Nickolas Hill - sologitaar, Pär Hallgren - basgitaar, Christian Clausen - basgitaar, Christoffer Brochmann - drums, Mogens Pedersen - synthesizer, Dr. Space - synthesizer en teksten en  Daniel Lars uit Amerika - sologitaar.
"Music For Pogonologists" is op 180 gram vinyl als 2LP in een gelimiteerde hand genummerde oplage van 500 stuks uitgebracht, waarvan er 200 stuks op zwart vinyl, 200 stuks op paars vinyl en 100 stuks op paars met blauwe en witte spikkels geperst zijn en bevat een A3 poster, terwijl de 2CD uitgave als digipack is uitgebracht met een poster van 24x12 cm en er eveneens een digitale download van verkrijgbaar is.
De nummers van 2LP en 2CD, die in april 2012 werden opgenomen en in 2014 gemixt door DR.Space, verschillen ook nog eens van elkaar en de 2CD uitgave bevat meer nummers, dan de 2LP uitgave, waarop 1 nummer staat, dat niet op de 2CD versie voorkomt.
Het hoesontwerp is gemaakt door Eetu Pellonpää en geïnspireerd door het boek "Poets Ranked By Beard Weight", dat door Upton Uxbridge Underwood geschreven is.

Het eerste nummer van de 2CD, waarop 8 nummers staan, heet "Beardlandia" en deze begint met een stuk gesproken tekst, dat ondersteund wordt door synthesizer klanken, waarna, na ongeveer 2 minuten, de rest van de band in valt en ik een schitterend progressief spacerock nummer te horen krijg, dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik 3 nummers te horen, die niet op de 2LP versie voor komen en de eerste daarvan heet "Ziggurat Of The Beards" en hierin laat ÖSC me genieten van een uptempo progressief rock nummer met spacerock invloeden, dat gevolgd wordt door "The Trichophantic Spire", waarin ik een vrij rustig progressief rock nummer hoor, dat enige spacerock invloeden heeft.
Dan speelt de band "Bearded Brothers" en laat me opnieuw een lekker in het gehoor klinkend uptempo spacerock nummer horen, waarin enkele uitstekende tempowisselingen zitten, die het nummer spannend houden, om het vervolgens rustig te eindigen.
Het laatste nummer van CD1 heet "Remnants of the Barbonaeum" en dit nummer, dat rustig en licht psychedelisch begint, wordt langzaam opgebouwd en hierin werkt de band naar een climax toe, om terug te keren naar het rustige tempo en vervolgens weer iets te versnellen voor de volgende climax, waarmee het nummer afgesloten wordt.
CD2 start net de volledige versie van "Music for Pogonologists (Darxtar)", waarvan slechts een gedeelte van op de LP versie staat en hierin schotelt de band me een geweldig stukje progressieve rock voor, waarin een licht hypnotiserend ritme zit en spacerock invloeden bevat.
Het nummer start traag, waarna het tempo rustig wordt opgevoerd, totdat de band vindt dat het voldoende vaart heeft, om dan in een langzamer tempo verder te gaan en dan opnieuw te versnellen en er meer spacerock invloed in te verwerken, zodat het nummer ontaardt in een fantastische stukje spacerock.
In "Barboconsciousness" krijg ik ook nu weer een rustig beginnend spacerock nummer te horen, dat een licht oosterd ritme heeft en ook hierin wordt het tempo opgevoerd totdat het een gemiddelde snelheid heeft, zodat er een heerlijk klinkend stukje spacerock ontstaat.
Het laatste nummer van de CD staat niet op de LP en heet "Portal of Pogonic Progress" en net als in de andere nummers, start de band in een langzaam tempo, dat gedurende het hele nummer vol gehouden wordt en luister ik naar een schitterend progressief spacerock nummer.
Vermeldenswaardig is nog, dat de LP versie en de digitale download het nummer "Bartischlag" bevat, dat niet op de CD voor komt en hierin laat de band me een rustig beginnend stukje psychedelische spacerock horen, dat na enkele minuten in een iets sneller tempo gespeeld wordt, waarna de band het tempo nog verder opvoert en er een schitterend progressief rock nummer uit voort vloeit en door er ruimtelijke geluiden aan toe te voegen verandert de muziek opnieuw en krijg ik een fantastische mix van progressieve rock en spacerock nummer te horen, die eindigt met rustige synthesizer klanken.

Öresund Space Collective heeft met "Music For Pogonologists" weer een puik stukje progressieve spacerock afgeleverd, waarvan de liefhebber ongetwijfeld zal smullen en ik kan iedereen, die van dit genre houdt, de CD en LP dan ook aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten