maandag 24 november 2014

Review: Air Canda - Air Canda (RAIG, 2014) (Progressieve Jazzrock)

Air Canda werd in 2009 te St.Petersburg, Rusland opgericht door Stepan Zhzhyonov - sologitaar, Andrei Belka - basgitaar, Alexander Belousov - tenor saxofoon en Roman Oboskalov - drums en liet zich muzikaal beïnvloeden door de Britse jazzrock, avant garde jazz en progressieve rock, maar ook door Amerikaanse experimentele rock en Japanse mathrock en zelfs door klassieke muziek.
De band maakte eind december 2013 hun debuut door een digitale download, waarop 4 nummers staan, uit te brengen, maar hun officiële debuut album "Air Canda" verscheen pas een jaar later via het RAIG label.

De CD, die 8 nummers bevat, inclusief de 4 van de digitale download, start met "Signature" en daarin krijg ik een lekker in het gehoor swingend klinkend stukje progressieve jazz te horen, dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en hier en daar lichtelijk experimenteel klinkt.
Daarna hoor ik "Five Worms" en hierin gaat de band verder met het maken van hun heerlijke progressieve jazz, die ook in dit nummer swingt en invloeden uit experimentele jazz bevat en enkele uitstekende tempowisselingen bevat.
In "Magnetic Doorway" hoor ik de band een schitterend jazzrock nummer spelen, dat vrij complex in elkaar zit en een licht hypnotiserend ritme heeft, waarna "Fata Morgana" volgt en ook in dit nummer laat de band me weer een geweldig swingend jazzrock nummer horen.
Dan hoor ik "Chronoclasm", waarin ik opnieuw een swingend progressief jazzrock nummer voorgeschoteld krijg, dat technisch van hoogstaande kwaliteit is en enkele prima tempowisselingen bevat, zodat de muziek spannend blijft.
Het volgende nummer heet "Rainy Man" en daarin speelt de band een afwisselend stukje uptempo jazzrock, dat gevolgd wordt door "Ritual" en hierin laat de band me genieten van een fantastisch licht psychedelisch stukje jazzrock, dat in een rustig tempo begint, maar door een tempowisseling een stukje sneller wordt, waarna ook lichtelijk oosterse invloeden hoorbaar zijn en de band tegen het einde aan helemaal uit freakt.
Het laatste nummer heet "222" en ook in dit nummer krijg ik een lekker stukje progressieve jazz te horen, waarin de band hun technische kwaliteiten nog maar eens ten toon spreidt door een geweldig, vrij complex, stukje muziek te spelen.

De debuut CD "Air Canda" van Air Canda, die te beluisteren is via de link onder de recensie, bevat 8 schitterende progressieve jazzrock nummers, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan deze CD dan ook van harte aanbevelen aan iedere liefhebber van deze muzieksoort.
http://raig.bandcamp.com/album/air-canda-air-canda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten